Kunnanhallitus, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Virastokeskushanke / toteutusmalli ja rahoitus

LAIDno-2023-421

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Pääosin kunnan omistama KOY Laihian Virastokeskus on selvitystensä pohjalta todennut, että virastokeskus-rakennukseen täytyy tehdä lähiaikoina mittavat investoinnit. Tämän selvityksen perusteella investointien taso on niin suuri, että on perustellumpaa purkaa nykyinen rakennus ja rakentaa uudet ajanmukaiset tilat kunnan toiminnoille.

Yhteistyössä Kokkolan Halpa-Halli Oy:n kanssa on aloitettu tonttien kaavoitus, jonka tavoitteena on mahdollistaa vierekkäisten tonttien tehokkaampi käyttö. Kaavoituksen on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden lopulla. Kaavan valmistumisen myötä myös Halpa-Hallilla on suunnitelma rakentaa kaavoitetulle tontille uusi liikerakennus.

Kunnanhallitus nimesi osaltaan KOY Laihian Virastokeskuksen ja Kokkolan Halpa-Halli Oy:n yhteiseen hankkeeseen ohjausryhmän kokouksessaan 11.9.2023 § 157. Kunnan edustajina ohjausryhmässä toimivat konserni- ja elinvoimajaoston puheenjohtaja Sauli Tuomela, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Juhana Hilmola, tekninen johtaja Jari Mansikka-aho sekä maanmittausinsinööri Anna Annila.

Hankkeen tilannetta esiteltiin kunnanhallitukselle ennen varsinaista kokousta 11.09.2023. Hanke on merkittävä niin elinkeinopoliittisesti kuin myös kunnan työnantajaroolin osalta. Lisäksi hankkeessa on huomioitava sen taloudelliset vaikutukset kuntakonsernille.

Kokouksessa oli toimitusjohtaja Arto Sjöblom esittelemässä hankkeen tilannetta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää merkitä tilanteen tiedoksi.

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää tarvittavasta konsernitason ohjauksesta.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto päätti yksimielisesti merkitä tilanteen tiedoksi.

Konserni- ja elinvoimajaosto suhtautuu hankkeeseen positiivisesti.

Merkitään, että toimitusjohtaja Arto Sjöblom saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunta on käynnistänyt asemakaavan muutoksen, joka koskee kirkonseudun asemakaavan noin 1,5 hehtaarin suuruista aluetta korttelissa 52. Suunnittelualue sijaitsee HalpaHallin ja kunnanviraston ympäristössä Laihianjoen ja Kauppatien/Laihiantien välissä. Tavoitteena on mahdollistaa vierekkäisten tonttien tehokkaampi käyttö. Kaavoituksen on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden lopulla. Kaavan valmistumisen myötä Kokkolan Halpa-Halli Oy:llä on suunnitelma rakentaa kaavoitetulle tontille uusi liikerakennus.

Laihian kunnassa on keskusteltu samassa yhteydessä tarpeesta uudistaa kunnanviraston tiloja. Nykyisen kunnanviraston tilat eivät palvele parhaalla tavalla ja tiloissa on ilmennyt myös sisäilmaongelmia. Pääosin kunnan omistama Koy Laihian Virastokeskus on selvitystensä pohjalta todennut, että virastokeskus-rakennukseen täytyisi tehdä lähiaikoina mittavat korjaustyöt. Investointien taso olisi niin suuri, että perustellumpaa ja edullisempaa olisi purkaa nykyinen rakennus ja rakentaa uudet ajanmukaiset tilat kunnan toiminnoille.

Uuden kunnanviraston rakentamishanketta ja sen valmistelua varten kunnanhallitus nimesi Laihian Virastokeskus hankkeen ohjausryhmän (kh 11.9.2023 § 157). Ohjausryhmä toimii hanketta ohjaavana elimenä, jolle hankkeen projektipäällikkö, Jarkko Järvenpää (kiinteistöpäällikkö/Laihian Tilapalvelu Oy), valmistelee ohjausta ja linjauksia tarvitsevat asiat.

Uuden kunnanviraston rakentamishankkeen tavoitteena ovat sekä kunnan henkilöstöä, luottamushenkilöitä että kuntalaisia palvelevat tilat. Kunnanviraston asiakaspalvelupiste sekä kiinteistössä nykyisin työskentelevä henkilöstö (hallintopalvelut, sivistyspalveluiden hallinto, hyvinvointipalveluiden hallinto, tekniset palvelut) jatkaisivat työtään myös uudessa virastotalossa. Rakennukseen on tarkoitus sijoittaa myös valtuustosali sekä muita kokoustiloja. Kunnanviraston suunnittelua ohjaavat käytännön tarpeet terveellisiin ja nykyaikaisiin työskentelytiloihin sekä kunnan asiakaspalvelunäkökulma, kuntastrategia ja päätöksenteon tarpeet.

Laihian kuntastrategiasta nousevia ohjaavia periaatteita kunnanviraston suunnittelulle ovat yhteisöllisyys, saavutettavuus ja positiivisen kuntakuvan edistäminen. Uusien tilojen suunnittelussa tärkeitä huomioitavia asioita ovat myös kuntalaisten osallistaminen sekä erilaisten kohtaamisten ja yhteisöllisyyden mahdollistaminen.

Rakentamishanke etenee kaavoituksen valmistuttua ja tultua lainvoimaiseksi. Tavoitteena on tuoda kaavaehdotus kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi joulukuussa 2023.

Hankesuunnittelusta vastaa ohjausryhmä. Rahoitus hyväksytään talousarvion ja -suunnitelman yhteydessä. Keskusteluissa esillä olleissa aikatauluarvioissa tavoitteena olisi rakentamishankkeen valmistuminen syksyllä 2025.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kaija Metsänranta, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, kaija.metsanranta@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että

  1. Laihian kunta käynnistää uuden kunnanviraston rakentamishankkeen.
  2. hanke huomioidaan talousarviossa 2024 ja talous- ja investointisuunnitelmassa 2025–2026.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että puheenjohtaja Minna Niemi poistui kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi/läheinen Koy Laihian Virastokeskuksen toimitusjohtaja) eikä ottanut osaa asian käsittelyyn tai päätöksentekoon. Puhetta tuli johtamaan 1. vpj. Sauli Tuomela.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on kokouksessaan 6.11.2023 § 167 päättänyt käynnistää uuden kunnanviraston rakennushankkeen. Taustatyötä hankkeen osalta on tehty tähän mennessä ensisijaisesti kaavoituksen osalta. Kaavan on tarkoitus vahvistua tammikuun 2024 loppupuolella, jonka jälkeen hankkeen on tarkoitus edetä mahdollisimman rivakasti.

Ennen hankkeen etenemistä konkreettiselle tasolle, on ratkaistava se, millä mallilla hankkeessa edetään. Toimivatko kaavoituksen osapuolet erikseen omine hankkeineen, vai onko perusteltua tehdä yhteistyötä esim. nykyisen keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön kautta.
Tilintarkastusyhteisö KPMG on selvittänyt asiaa ja esittänyt alustavia näkemyksiä tämän osalta.

Kokoukseen oli kutsuttu talouspäällikkö Jaakko Keto alustamaan keskustelua.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää merkitä tilanteen tiedoksi.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että talouspäällikkö Jaakko Keto ja Laihian Tilapalvelu Oy:n kiinteistöpäällikkö Jarkko Järvenpää saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

KPMG:n selvityksen perusteella käytyjen neuvotteluiden myötä selkeimmäksi virastokeskushankkeen toteuttamismalliksi on valikoitunut ns. yhden tontin ja kahden yhtiön malli. Tämän mallin mukaisesti kunta lunastaa Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskuksen nykyisten pienosakkaiden osuudet, jolloin kunnan omistus yhtiöstä olisi 100 %. Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskus rakennuttaa kunnan tarvitseman osan tontille suunnitteluista hankkeista ja hallitsee itsenäisesti omaa rakennuspaikkaansa. Mallin etuina arvioidaan olevan mm. kevyt tontilla toimivien osapuolten välinen sopimuksellinen yhteistyö, kunnan oman määräysvallan säilyminen sekä mm. verotustappioiden käyttöoikeuden säilyminen yhtiöllä.

Hankkeen osalta keskeisessä roolissa on ollut kaavan vahvistuminen. Osakorttelin 52 kaavamuutos on tullut voimaan 7.2.2024 julkaistulla kuulutuksella. Hankkeen etenemisen osalta kunnassa on syytä tehdä päätöksiä ja linjauksia, joiden perusteella valmistelua ja suunnittelua voidaan jatkaa.

Oheismateriaali: Yhteenveto virastokeskushankkeen toteuttamisvaihtoehdoista

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää esittää kunnanhallitukselle

  1. virastokeskushankkeen toteutusmalliksi ns. kahden yhtiön mallia eli mallia, missä Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskus rakennuttaa kunnanviraston ja hallitsee itsenäisesti omaa rakennuspaikkaansa.
  2. että hanke rahoitetaan Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskuksen ottamalla lainalla, jonka takaajana toimii kunta. Takaus tulee kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn myöhemmin kuluvana vuotena.
  3. hankkeen tavoitteelliseksi talousarvioraamiksi 2 500–3 000 euroa/m², mikä tarvittavan neliömääräarvion mukaan tarkoittaisi arviolta 2,7–3,4 miljoonan euron investointia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

Jäsen Timo Riiki poistui kokouksesta pykälän ajaksi (yhteisöjäävi/Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskuksen hallituksen jäsen).

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

KPMG:n selvityksen perusteella käytyjen neuvotteluiden myötä selkeimmäksi virastokeskushankkeen toteutusmalliksi on valikoitunut ns. yhden tontin ja kahden yhtiön malli. Mallin mukaan kunta lunastaa Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskuksen nykyisten pienosakkaiden osuudet, jolloin kunnan omistus yhtiöstä olisi 100 %. KOY Virastokeskus rakennuttaa kunnan tarvitseman osan tontille suunnitelluista hankkeista ja hallitsee itsenäisesti omaa rakennuspaikkaansa. Mallin etuina arvioidaan olevan mm. kevyt tontilla toimivien osapuolten välinen sopimuksellinen yhteistyö, kunnan oman määräysvallan säilyminen sekä mm. verotustappioiden käyttöoikeuden säilyminen yhtiöllä.

Hankkeen osalta keskeisessä roolissa on ollut kaavan vahvistuminen. Osakorttelin 52 kaavamuutos on tullut voimaan 7.2.2024 julkaistulla kuulutuksella. Hankkeen etenemiseksi on tarve päätöksille ja linjauksille, joiden perusteella valmistelua ja suunnittelua voidaan jatkaa.

Oheismateriaali: Yhteenveto virastokeskushankkeen toteuttamisvaihtoehdoista

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. virastokeskushankkeen toteutusmalliksi ns. kahden yhtiön mallin, jossa Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskus rakennuttaa kunnanviraston ja hallitsee itsenäisesti omaa rakennuspaikkaansa.
  2. että hanke rahoitetaan Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskuksen ottamalla lainalla, jonka takaajana toimii kunta. Takaus tulee kunnanhallituksen ja -valtuuston käsittelyyn myöhemmin kuluvana vuotena.
  3. hankkeen tavoitteelliseksi talousarvioraamiksi 2 500–3 000 euroa/m², mikä tarvittavan neliömääräarvion mukaan tarkoittaisi arviolta 2,7–3,4 miljoonan euron investointia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Esteellisyys

  • Puheenjohtaja Minna Niemi (yhteisöjäävi/läheinen Koy Laihian Virastokeskuksen toimitusjohtaja), jäsen Jukka Harju (yhteisöjäävi/Laihian Sosialidemokraattien hallituksen jäsen) ja jäsen Timo Riiki (yhteisöjäävi/Koy Laihian Virastokeskuksen hallituksen jäsen) poistuivat kokouksesta pykälän ajaksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan esteellisyyden vuoksi puhetta johti 1. vpj. Sauli Tuomela.

Tiedoksi

talouspäällikkö, Kiinteistö Oy Laihian Virastokeskus/toimitusjohtaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi