Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 26.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Poikkeamislupahakemus; Rakentaminen yleiskaavan vastaisesti

LAIDno-2021-82

Valmistelija

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Hakemus

Hakija on jättänyt Laihian kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalle osoitetun 20.10.2020 päivätyn poikkeamislupahakemuksen (MRL 171 § 1 mom.). Lupaa haetaan poiketa MRL 43 §:n 1 mom:n säädöksestä (Rakentaminen yleiskaavan vastaisesti).

Poikkeamista haetaan yhteensä 170 m² omakotitalon, 150 m² autotallin / katoksen sekä 16 m² talousrakennuksen tai saunan rakentamiseksi Kylänpäähän tilalle Pöyry 399-408-1-139. Hakijan ja tilan nykyisen omistajan kesken on tehty esisopimus määräalan kaupasta kyseisellä tilalla. Esisopimus valtuuttaa hakijan hakemaan poikkeamislupaa rakentamiselle.

Rakennuspaikka ja sen ympäristö

Suunniteltu rakennuspaikka sijaitsee kunnanvaltuuston 27.3.2006 hyväksymän Valtateiden vaikutusalueen osayleiskaava-alueella. Asuinrakennus sijoittuu suunnitelmien mukaan osaksi MA-alueelle (maisemallisesti arvokas alue) sekä A-alueelle (maaseutumaisen asumisen alueelle). Muut rakennukset sijoittuvat kaikilta osin MA-alueelle (maisemallisesti arvokas alue).

MA-merkinnällä (maisemallisesti arvokas alue) on osoitettu pienalaiset peltoalueet, joilla on erityisiä maisemallisia ja kulttuurihistoriallisia arvoja. Alue tulee säilyttää avoimena ja maatalouskäytössä tai mikäli maatalous alueella loppuu, suositellaan maisemanhoidollisia toimenpiteitä alueen maisemallisten arvojen säilyttämiseksi. Maisemaa muuttavaa toimenpidettä ei alueella saa suorittaa ilman maisematyölupaa.

A-merkinnällä (maaseutumaisen asumisen alue) on osoitettu alueet, jotka on varattu pysyvälle asutukselle, maatalouskeskuksille sekä asumista häiritsemättömälle työpaikkatoiminnalle. Uuden rakennuspaikan minimikoko on 2000m2.

Maakuntakaavassa aiottu rakennuspaikka sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä (RKY Laihian jokivarren pohjalaistalot). Lisäksi alue kuuluu valtakunnalliseksi maisema-alueeksi ehdolla olevaan Laihian kulttuurimaisema-alueeseen, joka on aiemmin arvotettu maakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi.

Melu

Vuonna 2007 tehdyn meluselvityksen mukaan sen hetkinen tieliikenteestä aiheutuvan melun keskiäänitaso (LAeq) on suunnitellun asuinrakennuksen kohdalla alle 55db. Ulkorakennuksen kohdalla melu on osittain alle 55 db ja osittain alle 50 db. Yöllä vastaavat luvut ovat kaikkien rakennusten kohdalla alle 50 db. Ennustetilanteessa vuodelle 2030 on arvioitu tieliikenteen lisääntyessä meluarvot hieman korkeammiksi vuoteen 2007 verraten. Mikäli suunniteltu valtatien oikaisu toteutuu Kylänpään kohdalla, melutilanne rakennuspaikan kohdalla vastaavasti paranee hieman.

Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) määrittelee, että ulkomelutaso (LAeq) ei saa päivällä (klo 7-22) ylittää arvoa 55 dB ja yöllä (klo 22-7) arvoa 45 dB. Vastaavat melun raja-arvot sisätiloille ovat päivällä 35 dB ja yöllä 30 dB.

Lausunnot

Hakemuksen johdosta on pyydetty lausunnot Elinkeino- liikenne ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus), Pohjanmaan museolta sekä kunnan maanmittausinsinööriltä.

ELY-keskus on todennut lausunnossaan, että suunnitellut rakennukset sijoittuvat noin 30 metrin etäisyydelle valtatien suoja-alueesta. Rakennukset ovat kuitenkin melualueella, joka tulisi huomioida poikkeusluvan myöntämisessä. ELY-keskus on ilmoittanut myös, että se ei tule osallistumaan mahdollisiin meluntorjuntatoimenpiteiden kustannuksiin tai meluhaitan korvauksiin. Lisäksi ELY-keskus on todennut rakennusten sijoittuvan tulvavaara-alueelle tai sen välittömään läheisyyteen ja antanut alimman suositeltavan rakentamiskorkeuden. ELY-keskus katsoo myös, että museovirasto tulisi kuulla lupahakemuksessa.

Pohjanmaan museo on todennut lausunnossaan, että rakennuspaikka soveltuu rakentamiseen, vaikka alueen käyttö rakentamiseen pienentää arvokasta peltoaluetta. Rakennuspaikka sijoittuu lähelle olemassa olevia rakennuksia ja alueella on aiemmin ollut maatalouteen liittyviä rakennuksia. Suunnittelussa tulee museon mukaan huomioida alueen valtakunnallisesti arvokas luonne ja sopeuttaa rakennukset ympäristöön. Pohjanmaan museon mukaan esitetyn ideakuvan kaltainen rakentaminen on soveltuvaa alueelle, mutta rakennuksien värityksessä on hyvä huomioida alueella perinteisesti käytetyt värit ja välttää moderneja väriyhdistelmiä.

Kunnan maanmittausinsinööri on todennut lausunnossaan, että rakennukset sijoittuvat osittain yleiskaavamerkinnän MA-alueelle. MA-alue ei ole kaavallisesti rakentamiseen tarkoitettua aluetta. Yleiskaava on kuitenkin esitystavaltaan yleispiirteinen, ja sen vuoksi siinä on tulkinnanvaraa. Lisäksi todetaan, että ELY-keskuksen ja Pohjanmaan museon lausunnoissa esitetyt asiat otetaan huomioon.

Kiinteistön omistajan tulee tarpeen mukaan toteuttaa piha-alueen melusuojaus omalla kustannuksellaan ja rakennusluvan yhteydessä tulee varmistaa, että asuinrakennuksen sisälle kantautuva melu ei ylitä Valtioneuvoston määrittämiä ohjearvoja.

Suunniteltu rakentaminen ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen, eikä aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia, eikä alueella ole tiedossa olevia luonnonsuojelullisia tavoitteita.

Suunniteltu rakennuspaikka kuuluu vesilaitoksen toiminta-alueeseen, joten liittyminen kunnalliseen vesijohtoverkostoon on mahdollista. Alueella ei sen sijaan ole kunnallista viemäriverkostoa, joten viemäri / jätevesijärjestelmä tulee toteuttaa kiinteistökohtaisesti rakentajan omalla kustannuksella.

Lausunnot ovat kokonaisuudessaan tämän pöytäkirjan oheismateriaalina.

Naapureiden kuuleminen

Naapurikiinteistöjen omistajat on kuultu hakijan toimesta. Naapureilla ei ole ollut huomauttamista hankkeen johdosta.

Oheismateriaali

  • poikkeamislupahakemus
  • selostus rakennushankkeesta
  • asemapiirustus
  • yleiskaavaote
  • ELY-keskuksen lausunto
  • Pohjanmaan museon lausunto
  • maanmittausinsinöörin lausunto

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Rakennus ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä haetun poikkeamisen seuraavat lupaehdot huomioiden:

  1. Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksen alinta rakentamiskorkeutta tulee noudattaa. Kastuessaan vaurioituvat rakenneosat tulee sijoittaa korkeuden +22.60 (N2000) yläpuolelle.
  2. Kiinteistön / rakennuspaikan omistaja vastaa kustannuksellaan mahdollisista meluntorjuntatoimenpiteistä.
  3. Viemäröinti / kiinteistökohtainen jätevesijärjestelmä tulee toteuttaa rakentajan omalla kustannuksella.
  4. Ennen minkäänlaiseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä hakijan on saatava rakennusvalvontaviranomaiselta rakennuslupa.
  5. Rakennuslupahakemukseen tulee sisällyttää Pohjanmaan museon hyväksymä rakennusten julkisivujen värisuunnitelma.

Rakennus- ja ympäristölautakunta katsoo, että poikkeaminen täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 171 §:n mukaiset edellytykset poikkeamisen myöntämiselle, eikä poikkeaminen

  • aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle,
  • vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista,
  • vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista,
  • ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen,
  • ei aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

 

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta päätöksen antopäivästä (9.2.2021) lukien. 

Sovelletut lainkohdat

MRL 43 §, 171 §, 172 §, 173 §, 174 §

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkittiin, että kokoukseen oli asiantuntijaksi kutsuttu maanmittausinsinööri Anna Annila. Annila poistui kokouksesta asian esittelyn jälkeen ennen päätöksentekoa.

Tiedoksi

Hakija, Pohjanmaan museo, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella.

Valitusviranomainen

Vaasan hallinto-oikeus

PL 204, 65101 Vaasa

sähköposti: vaasa.hao@oikeus.fi

telekopio: 029 5642 760

Valituksen maksullisuus

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Valitusaika 30 päivää

Valitusaika luetaan päätöksen antopäivästä tätä päivää lukuunottamatta.

Muutosta tähän päätökseen voidaan hakea yllä mainitulta valitusviranomaiselta kirjallisella valituksella, joka valittajan itsensä tai hänen valtuuttamansa asiamiehen on annettava tai postitse toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen viraston aukioloajan päättymistä luettuna yllä mainitusta päätöksen antopäivästä. Valituskirjelmän on valittajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen allekirjoitettava.

Valituskirjelmän oheen on liitettävä

  • päätös, johon muutosta haetaan
  • miltä osin päätöksestä valitetaan 
  • muutos, joka päätökseen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet.