Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 8.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Lausuntopyyntö / Ympäristölupa; Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy

LAIDno-2020-579

Valmistelija

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää lausuntoa koskien Pohjanmaan Hyötyjätekuljetus Oy:n hakemusta jätteenkäsittelylaitoksen ympäristöluvan muuttamisesta. Hakemus koskee myös YSL 199 §:n mukaista toiminnan aloittamislupaa muutoksenhausta huolimatta.

Hakemuksen mukainen toiminta sijoittuu Laihian kunnassa Maunulan kylän teollisuusalueelle tiloille Faarinki 399-411-4-42, Susanna 399-411-4-45, Lammi 399- 411- 3-102 ja Etelärinne 399-411-4-46.

Yrityksellä on alueelle voimassa oleva ympäristölupa, jonka perusteella sillä on lupa vastaanottaa 25 000 tonnia jätteitä vuodessa. Vastaanotettava jätteen määrää tullaan hakemuksen mukaan nostamaan 32 500 tonniin / vuosi. Suunniteltu jätteiden kertavarastoinnin määrä tulee olemaan enimmillään 4 700 tonnia. Toiminnassa tullaan jatkossa ottamaan vastaan sekä käsittelemään rakentamisen, kaupan, maatalouden sekä teollisuuden ja palveluiden sekä kotitalouksien pakkaus-, seka- ja kuivajätteitä, sekä muita hyödynnettäviä jätteitä kuten paperia, pahvia, muovia, puuta, betonia, lasia ja metallia. Lisäksi tullaan vastaanottamaan pieniä määriä sähkökaapeleita, elektroniikkaromua ja akkuja. Uusia toimintoja ovat mm. muovin granulointilaitos sekä elektroniikka ja kaapeliromun käsittelylinja.

Granulointilaitteiston käytölle haetaan voimassa olevaan ympäristölupaan poiketen muutosta laitoksen toiminta-aikaan. Nykyisten määräysten mukaan toiminta on sallittua arkipäivisin klo 6.00 - 22.00 ja lauantaisin 7.00 - 18.00. Laitteistolle haetaan poikkeusta operoida keskeytyksettä.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä sähköisesti osoitteessa https://ylupa.avi.fi.

Lausunto pyydetään toimittamaan 4.1.2021 mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Laihian kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta puoltaa lupahakemusta toiminnan laajentamiseksi alueella seuraavin ehdoin:

  1. Toimintaa saa suorittaa arkipäivisin klo 6.00 - 22.00 ja lauantaisin klo 7.00 - 18.00. Muovin granulointilaitteiston käyttö ilman murskaustoimintaa on sallittua varsinaisen toiminta-ajan ulkopuolella. Toiminta-ajat tulee määritellä lupapäätöksessä.
  2. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa ylittää valtioneuvoston ohjearvoja.
  3. Biojätteen ja keittiöjätteen osalta käsittely sekä varastointi tulee hoitaa niin, että siitä ei aiheudu rotta- tai hajuhaittaa alueelle.
  4. Jätteiden käsittelyalue tulee olla aidattuna umpinaisella aidalla.
  5. Toimintahäiriöistä tulee ilmoittaa viranomaisille välittömästi.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Tiedoksi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi