Vapaa-aikalautakunta, kokous 10.11.2020

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 50 Talousarvio 2021 investointiosa / vapaa-aikaltk

LAIDno-2020-420

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Vapaa-aikalautakunnan talousarviovuoden 2021 investointiesitys liittyy urheilukeskuksen alueen kehittämiseen. Pesäpallokentän kunto vaatii perusteellista parannusta. Hiekkakentän pinta on kulunut ja kentän pohjakerroksista nousee isoja kiviä kentän hoidon yhteydessä, tästä aiheutuu lisätyötä pinnan tasoituksessa pelien välillä ja suoranaista vaaraa pesiin syöksymistilanteissa. Kentän päivitys 2000-luvulle tarkoittaa hiekkatekonurmen asentamista, mikä parantaisi oleellisesti harrastusolosuhteita ja lisäksi pidentäisi huomattavasti kentän käyttöaikaa sekä keväällä että syksyllä. Laihialla pesäpallon lisenssipelaajia on yli 110 ja määrä on jatkuvassa kasvussa. Pelaajien ohella kenttää voisivat hyödyntää paremmin sekä Laihian koulut että yleensäkin kuntalaiset.  Suurimman käyttäjäryhmän edustajat (esi- ja perusopetus sekä lukio) puoltavat tätä investointia vahvasti. Kentän päällystäminen hiekkatekonurmella pidentää ulkoliikuntakautta sekä syksyllä että keväällä. 

Hyvin hoidettu hiekkatekonurmipintainen kenttä on nykytutkimuksen mukaan käyttökelpoinen yli 20 vuotta. Kentän pohjaksi tarvitaan 10- 15 cm:n kivituhkakerros, jonka päälle hiekkatekonurmi asennetaan. Kentän ympärille on lisäksi syytä rakentaa aidoitus ilkivallan estämiseksi. Hiekkatekonurmen kustannukset ovat noin 140 000 euroa. Hankkeeseen tullaan hakemaan myös liikuntapaikkarakentamisen valtionavustusta. Tosialllisesti yhden liikuntapaikkahoitajan nykyinen resurrsi ei riitä kunnan liikuntapaikkoverkoston hoitamamiseen. Tätä työtehtävää on jouduttu täydentämään määräaikaisilla resursseilla. Kentän pinnoittaminen hiekkatekonurmella säästää kentän hoitamiseen varattavaa työaikaa huomattavasti. Hiekkatekonurmi tarvitsee vain koneellista harjausta, jolloin työaikaa yhden kentän suhteen menee noin 1 h. Nykyisen hiekkakentän pelikuntoon saattaminen vaatii seuraavat työvaiheet: lanaus (ylös nousseiden kivien kerääminen) ja viivojen piirtäminen; yhteensä työaikaa menee yhden kentän osalta noin 4 h. Kesällä 2020 ko. hiekkakentällä pelattiin noin 40 peliä (ensi kesänä joukkueitä on vielä enemmän). Tämän pohjalta tehtävä laskutoimistus osoittaa, kuinka isosta tuntimääristä kentän hoitamisen suhteen on kyse. 

Toisena investointikohteena vapaa-aikalautakunta esittää urheilukentän seiväshyppypatjojen uusimista. Vanhojen patjojen ikä on yli 10 vuotta ja patjat ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi. Seiväshyppypatjoille ei voi tulla enää alas kovinkaan korkealta patjojen huonon kunnon vuoksi. Patjojen kustannus on 10 000 euroa.

Vuoden 2022 investointi kohdentuu yleisurheilukentän pinnoitteen päivityskorjaukseen ja maalaamiseen. Kustannusarvio on 40 000 euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Vapaa-aikalautakunta päättää esittää varattavaksi vuodelle 2021 investointeihin 150 000 €, joka kohdistuu urheilukeskuksen kehittämiseen. Tähän sisältyy uuden hiekkatekonurmikentän hankinta nykyisen pesäpallokentän tilalle sekä uusi seiväshyppypatjakokonaisuus.

Päätös

Keskustelun aikana puheenjohtaja Heikki Mäkinen ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että vapaa-aikalautakunta palauttaa talousarvion investointiosan uuteen käsittelyyn. Puheenjohtaja tiedusteli jäseniltä vastustaako joku esitettyä muutosta. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut puheenjohtaja totesi, että vapaa-aikalautakunta päätti yksimielisesti palauttaa talousarvion investointiosan uuteen käsittelyyn.

Merkitään, että jäsen Mika Piispanen oli poistuneena kokouksesta esteellisenä (yhteisöjäävi / pesäpallojaoston jäsen) eikä esteellisenä ottanut osaa tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Piispanen palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Valmistelija

Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Lautakuntien tehtävä on päättää investointibudjetistaan kunnanhallituksen asettaman aikataulun mukaisesti siten, että kunnanhallituksen ensimmäinen talousarviokäsittely on marraskuussa 9.11.2020 ja joulukuun kokouksessa 7.12.2020 käsittelyssä on talousarvio 2021 ja taloussuunnitelma 2022 - 2024 sekä investointisuunnitelma 2021 - 2023.

Pesäpallokentän investointisuunnitelmasta on laadittu uusi kustannusarvio ja suunnitelma. Suunnitelmassa koko aluetta ei laiteta tekonurmialueeksi, vaan reuna-alueet jäävät samalle hiekalle kuin tekonurmen pinta. Kenttään maalataan miesten, naisten ja juniorikentän rajamaalaukset. Kenttä aidataan jääkiekkokaukalon ja POP-Areenan sekä kaukalon ja nykyisen katsomopenkereen välisiltä alueilta. Aitaan tulee kaksi käyntiporttia ja yksi ajoportti. Pesäpallokentän hiekkatekonurmen ja aitaamisen kustannusarvio on 142 000 €, johon haetaan liikuntapaikkarakentamisen valtionavustusta vuodelle 2021. Avustusta on mahdollisuus saada 30 % hankkeen kustannuksista, eli 42 600 €. Tällöin talousarvioon varattava kunnan osuus on 100 000 €.

Urheilukentän hyppypaikat ovat olleet ilkivallan kohteena ja sekä seiväshyppypaikan ja korkeushyppypaikan patjat piikkarinkestävine päällysteineen on tuhottu. Kustannusarvio molempien patjojen uusimiseen on päivitetty valmistajan antamien hintojen perusteella. Lisäksi on investointiesitykseen lisätty filmivanerista valmistetut liikuteltavat suojat patjojen päälle, jotka estävät ilkivallanteon tulevaisuudessa. Kustannusarvio investoinnista on 38 000 €.

Sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja Sami Kiukkonen ja kiinteistöpäällikkö Masa Hiipakka on kutsuttu asiantuntijoiksi kokoukseen.

Oheismateriaali: Kustannusarviot ja havainnekuva pesäpallokentästä

Päätösehdotus

Esittelijä

Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Vapaa-aikalautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle varattavaksi vuodelle 2021 investointeihin 138 000 €, joka kohdistuu pesäpallokentän hiekkatekonurmikenttään ja aitaamiseen 100 000 € sekä Urheilukentän hyppypatjojen uusimiseen 38 000 €.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Vapaa-aikalautakunta päättää palauttaa investoinnit vuosille 2021 - 2022 jatkovalmisteluun.

Päätös

Vapaa-aikalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että kiinteistöpäällikkö Masa Hiipakka saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 42-45 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Pesäpallokentän investointisuunnitelmasta on laadittu kolmella erilaisella vaihtoehdolla kustannusarviot ja suunnitelmat.

Vaihtoehdon 1. mukaan kentän pinta muotoillaan ylimääräisellä kivituhkakerroksella, jonka päälle asennetaan hiekkatekonurmi.

Vaihtoehdossa 2. kentän jakavaa kerrosta kasvatetaan 250 mm, jolloin kentän rakennevahvuudeksi tulee kokonaisuudessaan 600 mm.

Vaihtoehdossa 3. parannetaan vielä kentän routasuojausta 50 mm XPS-eristekerroksella.

Kenttään maalataan miesten-, naisten-, juniori-, ja tenavakentän rajamaalaukset. Kenttä aidataan jääkiekkokaukalon ja POP-Areenan sekä kaukalon ja nykyisen katsomopenkereen välisiltä alueilta. Aitaan tulee kaksi käyntiporttia ja yksi ajoportti.

Pesäpallokentän hiekkatekonurmen rakentamisen perustamisien eri vaihtoehtojen kustannusarviot ovat

vaihtoehdolla 1. 142 000 €,

vaihtoehdolla 2. 169 000 € tai

vaihtoehdolla 3. 191 000 €.

Hankkeeseen haetaan liikuntapaikkarakentamisen valtionavustusta vuodelle 2021 - 2022. Avustusta on mahdollisuus saada 30 % hankkeen kustannuksista.

Tällöin talousarvioon vuosille 2021 - 2022 varattavat kunnan osuudet ovat

vaihtoehdolla 1. 100 000 €,

vaihtoehdolla 2. 120 000 € tai

vaihtoehdolla 3. 135 000 €.

Valtionavustuksen ehtona on töiden aloittaminen vuonna 2021, jolloin varataan talousarvioon 10 000 € suunnitteluun ja alustaviin töihin, hiekkatekonurmikenttä valmistuisi toukokuussa 2022, joten vuoden 2022 investointisuunnitelmaan varataan töiden loppuunsaattamiseksi tarvittava osuus kustannusarviosta.

Urheilukentän hyppypaikat ovat olleet ilkivallan kohteena ja sekä seiväshyppypaikan ja korkeushyppypaikan patjat piikarinkestävine päällysteineen on tuhottu. Kustannusarvio molempien patjojen uusimiseen on päivitetty kotimaisen valmistajan antamien hintojen perusteella. Lisäksi on investointiesitykseen lisätty filmivanerista valmistetut liikuteltavat suojat patjojen päälle, jotka estävät ilkivallanteon tulevaisuudessa. Kustannusarvio investoinnista on 24 000 €.

Urheilukentän käyttö- ja hoito-ohjeessa on annettu ohjeita kentän Conipur-pinnoitteen päivittäisestä hoidosta useamman vuoden välein tehtäviin kunnostustöihin. 7 - 9 vuoden välein on esitetty kentän pinnoitteen huoltomaalausta.

Kenttään ruiskuvaletussa joustokumipinnoitteessa ei ole UV- suojausta, vaan suojaus on pintamaalauksessa. Pintamaalin kuluessa UV-säteily alkaa murentamaan ruiskuvalettua joustokumipinnoitetta ja edelleen irrottaa tämän alla olevasta asfaltoinnista. Maalauksen uusiminen tulee käytön mukaan tehtäväksi silloin, kun värin alta alkaa näkymään musta joustokumipinnoite.

Laihian urheilukentässä maali on kulunut useassa kohdassa niin, että kenttä on maalattava tulevana kesänä. Mikäli koko joustokumipinnoite joudutaan uusimaan niin kustannukset moninkertaistuvat. Urheilukentässä on joustokumipinnoitettua aluetta 5474 m2 ja lisäksi pinnoitteen ulkopuolista maalattua asfalttia 1107 m2. Maalauksen jälkeen joudutaan ratamerkinnät juoksuratoineen maalaamaan ja mittaamaan uudelleen oikeille paikoilleen. Conipur- pinnoitteen urakoineen urakoitsijan huoltotyötarjouksen neliöhinnoilla tulee kentän uudelleen maalaukselle varata talousarvioon 74 000 €.

Tekninen johtaja Jari Mansikka-aho on kutsuttu asiantuntijaksi kokoukseen esittelemään talousarvion investointiosan suunnitelmia.

Oheismateriaali: Kustannusarviot, pesäpallokentän rakennekerrokset, urheilu- ja pesäpallokentän suunnitelmakartat sekä Conipur- pinnoitteen käyttö- ja hoito-ohje

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Vapaa-aikalautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle varattavaksi vuodelle 2021 investointisuunnitelmaan pesäpallokentän hiekkatekonurmikenttään 10 000 €, Urheilukentän hyppypatjojen uusimiseen 24 000 € ja yleisurheilukentän pinnoitteen kunnostamiseen 74 000 €, yhteensä 108 000 €.

Vapaa-aikalautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle varattavaksi vuoden 2022 investointisuunnitelmaan vaihtoehdon 1. mukaisesti 90 000 € pesäpallokentän hiekkatekonurmeen ja aitaamiseen.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus

Vapaa-aikalautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle varattavaksi vuodelle 2021 investointisuunnitelmaan pesäpallokentän hiekkatekonurmikenttään 10 000 €, Urheilukentän hyppypatjojen uusimiseen 24 000 € ja yleisurheilukentän pinnoitteen kunnostamiseen 74 000 €, yhteensä 108 000 €.

Vapaa-aikalautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle varattavaksi vuoden 2022 investointisuunnitelmaan vaihtoehdon 2. mukaisesti 110 000 € pesäpallokentän hiekkatekonurmeen ja aitaamiseen.

Päätös

Vapaa-aikalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että tekninen johtaja Jari Mansikka-aho saapui kokoukseen asiantuntijaksi ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi