Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 4.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Koulukuljetusopas 2021-

LAIDno-2018-626

Valmistelija

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnan koulukuljetusten periaatteet on määritelty kunnan koulukuljetusoppaassa, joka on hyväksytty sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnassa 14.11.2018 (§124).

Käytännän kokemukset ovat osoittaneet, että kuljetusperiaatteita (koulukuljetusopasta) tulee tarkastastella ja päivittää. Pääperiaatteina koulukuljetusten järjestämisessä ovat jatkossakin tasapuolisuus, tarkoituksenmukaisuus, turvallisuus ja taloudellisuus perusopetuslain mukaisesti. Kuljetusreittien toteutus kustannustehokkaasti edellyttää selkeitä ajoreittejä siten, että oppilaat tulevat omajalkaisesti kuljetusreitin varrelle. Kuljetusoppaan päivityksellä haetaan nimenomaan selkeyttä, jonka pohjalta keväällä 2021 kaikki käytössä olevat reitit tullaan kilpailuttamaan, koska voimassa olevat sopimukset umpeutuvat.  

Suurimpina muutoksina päivitetyssä kuljetusoppaassa ovat seuraavat asiat:

  • Esiopetusoppilaat kävelevät tarvittaessa 1 kilometrin matkan koulukuljetuksen nousupaikalle. 
  • 1-9-luokan oppilaat  kävelevät tarvittaessa 3 kilometrin matkan koulukuljetuksen nousupaikalle.
  • Petoeläinten (esim. sudet) vuoksi ei järjestetä erikseen koulukuljetuksia, vaan huoltajille myönnetään perusopetuslain mukainen riittävä avustus (KVTESsin mukainen oman auton käytöstä aiheutuva kilometrikorvaus).

 

Oheismateriaali: Koulukuljetusten vertailua 2020 ja Koulukuljetusopas 2018

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää hyväksyä liitteen mukaisen päivitetyn koulukuljetusoppaan, joka astuu voimaan 7.6.2021.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Tiina Friman ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Keskustelun aikana jäsen Ritva Lämpsä ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että Koulukuljetusoppaan 2021- kohdasta 3.4. Petoeläimet poistetaan kohta "petoeläimen aiheuttaman vaaran vuoksi ei myönnetä oikeutta esiopetus- tai koululaiskuljetukseen".

Jäsen Vuokko Rintala kannatti jäsen Tiina Frimanin ehdotusta asian palauttamisesta uudelleen valmisteluun. Puheenjohtaja avasi keskustelun asian palauttamisesta valmisteluun ja totesi, että jäsen Ritva Lämpsän ehdotus raukeaa kannattamattomana.

Keskustelun aikana puheenjohtaja Erkki Aro ehdotti, että yksi lautakunnan jäsenistä osallistuisi asian jatkovalmisteluun viranhaltijoiden ohella. Jäsen Vuokko Rintala kannatti puheenjohtajan ehdotusta ja ehdotti jatkovalmisteluun mukaan jäsen Tiina Frimania, jota puheenjohtaja Erkki Aro kannatti.

Puheenjohtaja tiedusteli, vastustaako joku jäsenistä tehtyjä ehdotuksia. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun ja nimesi valmistelutyöhön myös lautakunnan jäsen Tiina Frimanin.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi