Perusturvalautakunta, kokous 10.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Johtavan sosiaalityöntekijän viran hoito

LAIDno-2020-442

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Johtavan sosiaalityöntekijän virka on ollut kunnassa täyttämättä 1.8.2020 lukien viranhaltijan irtisanouduttua virastaan. Ennen irtisanoutumistaan johtava sosiaalityöntekijä on ollut opintovapaalla 1.3.–31.8.2020

Varsinaisen viranhaltijan poissaolojen aikana sijaisuus on järjestetty sisäisin järjestelyin. Sijaisuuksia ovat hoitaneet useat henkilöt:

sosiaalityöntekijä Marja-Terttu Tarkkanen ajalla 21.2.–5.3.2020 ja 17.–31.3.2020,
sosiaalityöntekijä Sirpa Dyster ajalla 15.–16.4.2020 ja 27.4.2020, ja
sosiaalityöntekijä Jenni Masanen ajalla 29.4.–29.8.2020.

Henkilöstöpäällikkö on keskustellut perusturvajohtajan kanssa kesäkuussa sosiaalityön tehtävien järjestämisestä huomioiden kunnan yhteistoimintamenettelyt. Perusturvalautakunta on ottanut viran täyttämiseen kantaa kokouksessaan 19.8.2020.

Johtavan sosiaalityöntekijän viran perustamisen yhteydessä (Kv 28.9.2015 § 73) on määritelty viran kelpoisuusehdoiksi:

Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain (272/2005) 3 § kelpoisuus.

Ko. lain mukaan kelpoisuusvaatimuksena sosiaalityöntekijän tehtäviin on ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityössä.

Kunnan hallintosäännön mukaan johtava sosiaalityöntekijä
1. päättää hallinnon ja sosiaalityön tehtäväalueella henkilön tai perheen sosiaalihuoltoa koskevissa asioissa sosiaalihuollon antamisesta ja lastensuojelulain mukaisista asioista siltä osin, kun tehtävää ei ole määrätty muulle viranhaltijalle,
2. päättää yksityisiä henkilöitä koskevista ostopalvelu- ja toimeksiantosopimuksista sekä hoitosopimuksista perusturvalautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaisesti,
3. päättää kehitysvammaisille annettavasta laitoshoidosta sekä perhehoidosta,
4. päättää palvelusetelin myöntämisestä perusturvalautakunnan ohjeistuksen mukaisesti.

Lastensuojelulain 13 §:ssä todetaan

Lastensuojelutoimenpiteistä päättävä viranhaltija

Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen määräämä virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä käyttää päätöksentekovaltaa asioissa, jotka koskevat 38 §:n 1 momentissa tarkoitettua kiireellistä sijoitusta ja 39 §:n 1 momentissa tarkoitettua kiireellisen sijoituksen lopettamista. (22.4.2016/297)

Kunnan johtosäännön mukaan määräytyvä sosiaalihuollon johtava viranhaltija, joka täyttää sosiaalihuoltolain (1301/2014) 46 a §:n 1 momentissa säädetyt vaatimukset tai johtavan viranhaltijan määräämä muu virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä tekee päätöksen asioissa, jotka koskevat tämän lain 38 §:n 3 momentissa tarkoitettua kiireellisen sijoituksen jatkamista, 43 §:n 1 momentissa tarkoitettua huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoa, 43 §:n 3 momentissa tarkoitettua huostaanoton tai kiireellisen sijoituksen aikana tehtävää sijaishuoltopaikan muuttamista ja 47 §:ssä tarkoitettua huostassapidon lopettamista. Johtava viranhaltija tai hänen määräämänsä viranhaltija tekee myös 28 §:ssä tarkoitetun lapsen tutkimusta ja 43 §:n 2 momentissa tarkoitetun huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoa koskevan hakemuksen. (22.4.2016/297)

Edellä 2 momentissa tarkoitetuissa asioissa viranhaltijan tulee olla muu kuin 13 b §:ssä tarkoitettu lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Viranhaltija, joka on tehnyt 38 §:n 1 momentin mukaisen kiireellistä sijoitusta koskevan päätöksen, ei voi tehdä kiireellisen sijoituksen jatkamista koskevaa päätöstä.

Rajoituksista ja rajoitustoimenpiteistä päättävästä viranhaltijasta säädetään 11 luvussa.

13 b § (22.4.2016/297)

Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä

Lastensuojelun asiakkaana olevalle lapselle on nimettävä hänen asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä (lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä), jonka tulee olla sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa (817/2015) tarkoitettu sosiaalihuollon ammattihenkilö.

Sosiaalihuoltolain 46 a § 1 momentissa todetaan:

Sosiaalihuollon johtaminen

Sosiaalihuollon tai sosiaali- ja terveydenhuollon pääasiassa hallinnollisissa johtotehtävissä voi toimia sosiaalityöntekijä tai henkilö, jolla on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja alan tuntemus sekä niiden lisäksi riittävä johtamistaito.

Sosiaalityön ammatillisesta johtamisesta säädetään sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain 9 §:ssä. (Sosiaalityöntekijä vastaa sosiaalityön ammatillisesta johtamisesta sekä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen sosiaalisen tuen ja palvelujen tarpeeseen vastaavasta sosiaalityön asiakas- ja asiantuntijatyöstä sekä sen vaikutusten seurannasta ja arvioinnista.

Sosiaalityöntekijä vastaa lisäksi sosiaalihuollon palvelujen antamisesta ja päätöksenteosta sen mukaan kuin muualla laissa erikseen säädetään.)

Muissa asiakastyön ohjausta sisältävissä sosiaalihuollon johtotehtävissä voi toimia henkilö, jolla on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito.

 

Sosiaaliosastolla on tällä hetkellä kuusi pätevää sosiaalityöntekijää. Pidemmät sisäiset sijaisuusjärjestelyt vaatisivat tiettyjen henkilöiden osalta tehtävien uudelleenjärjestämistä, jotta lastensuojelusäädösten kieltämät työyhdistelmät estettäisiin. Uudelleenjärjestämistä vaatisi myös työkokonaisuuksien tarkastelua ja osa-aikaisuuksien huomioimista kokonaistyökuormituksessa.

Perusturvan tilannetta ja erityisesti johtavan sosiaalityöntekijän viran tarpeellisuutta on käsitelty elokuussa kahdessa palaverissa sosiaaliosaston kanssa. Viimeisin palaveri pidettiin 8.9.2020 ja siihen osallistui osaston henkilöstön ja henkilöstöpäällikön lisäksi kunnanjohtaja.

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 8.6.2020 aloittaa kunnassa talouden tasapainottamiseen liittyvät yhteistoimintamenettelyt. Neuvottelujen tavoitteeksi on asetettu 700.000 euron henkilöstösäästöt vuosina 2020–2021. Yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen 2.9.2020 ja kunnanhallitus käsittelee 21.9.2020 neuvottelutulosta ja päättää jatkotoimenpiteistä. Osana yhteistoimintamenettelyä neuvotteluissa on käsitelty avoinna olevia virkoja ja toimia. Osa neuvotteluissa käsitellyistä rekrytoinneista odottaa kunnanhallituksen linjauksia 21.9.2020. Johtavan sosiaalityöntekijän virka on yksi näistä. Kokonaistilanne huomioon ottaen on perusteltua esittää kunnanhallitukselle johtavan sosiaalityöntekijän viran auki julistamista. Myös vt. johtavan sosiaalityöntekijän täyttö tulee ratkaista pikimmiten.

Tilanteen haastavuutta lisää perusturvajohtajan virkavapaus. Perusturvajohtajalle on myönnetty virkavapaus ajalle 9.9.2020–30.9.2021 hakemuksen mukaisesti.  Tämän vuoksi perusturvan johtaminen tulee ratkaista mahdollisimman pikaisesti. Tilanteessa, jossa sote-uudistus ja Pohjanmaan Hyvinvointikuntayhtymän valmistelu ovat kriittisessä vaiheessa, tulee kunnan varmistaa edustus valmistelutoimielimissä. Tässä tilanteessa perusturvajohtajan viransijaisuuden järjestäminen organisaation sisältä ei ole mahdollista, eikä rekrytointi organisaation ulkopuolelta ole prosessin aikataulun ja riskit arvioiden perusteltua.

Johtavan sosiaalityöntekijän viransijaisuutta on hoitanut pidemmän aikaa 1.6.2017–31.7.2019 sosiaalityöntekijä Anneli Riski. Anneli Riskin kanssa on neuvoteltu vt. johtavan sosiaalityöntekijän viran hoitamisesta. Hän on ilmoittanut voivansa aloittaa tehtävässä 28.9.2020. Vt. johtavan sosiaalityöntekijän virkatehtävät tulee tarkentaa ja tarvittaessa rajata, jotta ratkaisuvallat ja työprosessit tulevat toiminnan kannalta perustelluksi ja työmäärä kohtuulliseksi.

Viran tehtävien hoito tulee järjestää myös ajanjaksolla 10.–27.9.2020, jotta varmistetaan lakisääteisten palvelujen toimivuus. Sosiaaliosastolla on useita päteviä viranhaltijoita viran väliaikaiseen hoitoon. Tästä on keskustelu 8.9.2020 palaverissa ja pyydetty osaston henkilöstöltä omaa kannanottoa em. ajan tehtävien hoidon ratkaisuun. Sosiaalityöntekijä Jenni Masanen on antanut suostumuksensa vt. johtavan sosiaalityöntekijän tehtäviin ajalle 10.–27.9.2020.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kaija Visuri, kaija.visuri@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää valita sosiaalityöntekijä Jenni Masasen vt. johtavaksi sosiaalityöntekijäksi ajalle 10.–27.9.2020. Vt. johtavan sosiaalityöntekijän virkatehtävistä hoidetaan tällä ajanjaksolla välttämättömät, kiireelliset tehtävät. Tehtävien hoidossa tulee huomioida lainsäädännön vaatimukset tehtävien eriyttämisestä.

Perusturvalautakunta päättää valita sosiaalityöntekijä Anneli Riskin vt. johtavaksi sosiaalityöntekijäksi 28.9.2020 lukien siihen saakka, kun virka täytetään, mikäli kunnanhallitus myöntää täyttöluvan. Vt. johtavan sosiaalityöntekijän virkatehtävät tarkennetaan osaston kokonaistilanne huomioiden.

Perusturvalautakunta päättää nimetä laskujen ja tositteiden hyväksyjäksi ajalle 10.–27.9.2020 talousjohtaja Sinikka Alamyllärin.

Perusturvalautakunta päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa. Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että henkilöstöpäällikkö Tarja Vilmunen saapui kokoukseen asiantuntijaksi § 55 ja poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Merkitään,​ että kokous oli keskeytettynä tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 19.04 - ​19.42. 


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00