Konsernijaosto, kokous 17.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Isonkylän kaatopaikka

LAIDno-2018-607

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on yhdyskuntajätteen kaatopaikkojen valvontaviranomaisena tarkastanut Isonkylän kaatopaikan 23.6.2020. Edellinen tarkastuskäynti on tehty 21.8.2018.

23.6.2020 tehdyssä maastokatselmuksessa valvontaviranomaisen havaintojen mukaan kaatopaikalle johtavalla tiellä on lukittu puomi, mutta alue ei ole aidattu. Kulkuyhteydet ovat hyvässä kunnossa ja aktiivisessa käytössä. Kaatopaikan päällä kasvaa jonkin verran puuvartista kasvillisuutta. Kaatopaikan alaosalla sijaitsee käytössä oleva lieteallas. Biokaasulaitoksen mädätysjäännöksen tuonti alueelle on jatkunut 2018 jälkeenkin. Mädätysjäännös sisältää hienojakoista muovijätettä ja muuta roskaa. Tarkastuksen yhteydessä huomautettiin, että mädätysjäännöksen sijoittaminen alueelle tulee loppua välittömästi. Kaatopaikan länsipenkereelle, Isonkyläntien suuntaisesti on sijoitettu runsaasti maamassoja. Maamassapenger on ylhäältä tasattu, sen pitkittäissivuille on aseteltu suurempia kiviä. Maamassoja ei ole tuotu lisää verrattuna vuoteen 2018.

Mädätysjätteen sijoittaminen kaatopaikalle on lopetettu 23.6.2020 tehdyn tarkastuskäynnin jälkeen.

Kaatopaikan maisemoinnin loppuunsaattamisesta pidetään ELY-keskuksen kanssa maastopalaveri 19.8.2020. Biokaasulaitoksen mädätysjätteen ja reaktorin pesuvesien jatkokäsittelyn sekä loppusijoituksen suunnittelu on käynnissä yhdessä Laihian Nuukalämmön kanssa. Mädätysjäte sijoitetaan tällä hetkellä väliaikaisesti pyrolyysilaitoksen päällystetylle piha-alueen.

Kaatopaikalla on Länsi-Suomen ympäristökeskuksen 2.8.1999 myöntämät ympäristöluvat dnro:t 0896Y0608-121, 0896Y0518-121, Isonkylän kaatopaikalle ja lietteen kompostoinnille kaatopaikalla.

Ympäristöluvan mukaan kompostoinnin tulee loppua viimeistään siinä vaiheessa, kun kaatopaikalle ei oteta enää vastaan jätteitä, kuitenkin viimeistään 31.12.2001. Kompostointialue tulee maisemoida ja kompostoitu massa tulee poistaa kompostointialueelta viimeistään kahden vuoden kuluessa siitä, kun kaatopaikalle ei enää oteta vastaan jätteitä.

Länsi-Suomen ympäristökeskus (nykyisin Etelä-Pohjanmaan ELY- keskus) on hyväksynyt 28.5.2003 lsonkylän kaatopaikan sulkemissuunnitelman. Suunnitelman mukaiset kaatopaikan pintakerrokset tulee olla rakennettu valmiiksi viimeistään 31.12.2005. Kasvukerroksen paksuutta voidaan lisätä tämän jälkeen siten, että lopullinen korkeus on saavutettu 31.12.2007 mennessä. Isonkylän kaatopaikan ympäristöluvan mukaisten pintarakenteiden rakentaminen on aloitettu vuonna 2003.

Kaatopaikalla suoritetaan kuormitustarkkailua, josta raportoidaan vuosittain. Kunta on kaatopaikan pitäjänä vastuussa kaatopaikan rakenteista ja jälkitarkkailusta vähintään 30 vuotta kaatopaikan peittämisestä. Kaatopaikan päällä kasvava kasvillisuus tulee pitää sellaisena, että kasvillisuuden juuret eivät pääse rikkomaan kaatopaikan pintarakenteen tiivistyskerrosta.

Kokoukseen oli kutsuttu tekninen johtaja ja Laihian Nuuka Lämpö Oy:n edustajat keskustelemaan tilanteesta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konsernijaosto päättää linjata jatkotoimenpiteet Isonkylän kaatopaikan ja erityisesti mädätysjätteen käsittelyn osalta.

Päätös

Konsernijaosto päätti yksimielisesti merkitä tiedoksi, että biolaitoksen ja mädätysjätteen osalta Laihian Nuuka Lämpö Oy:llä on suunnitelmat tehtynä. Isonkylän kaatopaikan osalta pyritään löytämään ratkaisu yhteistyössä ELY:n kanssa.

Merkitään, että tekninen johtaja Jari Mansikka-aho ja Kiinteistö Oy Laihian Vuokratalojen toimitusjohtaja Arto Sjöblom saapuivat kokoukseen asiantuntijoiksi § 13-14 ja poistuivat ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi