Perusturvalautakunta, kokous 16.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Monialainen lastensuojelun kehittämishanke / Länsi-Suomi

LAIDno-2020-333

Valmistelija

  • Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Kuvaus

STM:n lastensuojelun kehittämiseen liittyvä valtionavustushaku on avoinna 25.3.-1.6.2020. Haettavan avustuksen määrä on kansallisesti enintään 2 miljoonaa euroa per vuosi. Vuosille 2021 ja 2022 avustus myönnetään ehdollisena edellyttäen, että eduskunta vahvistaa avustuksen perusteena olevan määrärahan valtion talousarvioon. Nyt haettavana olevan valtionavustuksen avulla tavoitteena on panostaa lasten ja nuorten yksilöllisiin tarpeisiin vastaamiseen monialaisesti yli hallinnonalarajojen. Erityisenä painopisteenä on taata lastensuojelun asiakkaana olevien lasten ja nuorten oikeus laadukkaaseen koulutukseen sekä yksilölliseen tukeen ja hoitoon varmistamalla systemaattinen yhteistoiminta lastensuojelun ja opetustoimen sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kesken. Länsi-Suomen hanketta hallinnoi sosiaalialan osaamiskeskus Vasso Oy ja osaamiskeskukset Pikassos, SONet BOTNIA ja FSKC ovat hankkeen osatoteuttajia.

Rahoitus: Myönnettävän valtionavustuksen enimmäismäärä voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen valtionavustukseen oikeuttavista kustannuksista. Vaadittava 20 % :n omarahoitusosuus toivotaan kunnilta ensisijaisesti rahana. Rahoitus hankkeisiin jaetaan alueen lapsimäärän ja hankkeisiin sitoutuneiden kuntien määrän mukaan. Kattavuus hankkeeseen osallistujista alueella on oltava 80 %. Länsi-Suomen alueen osuus on STM:n koko jaossa olevasta hankerahoituksesta on n. 16 % ja kokonaisbudjetti hankeajalta on n. 1.2 milj. € /vuositasolla n. 400 000 €, josta omarahoitusosuus on n. 80 000 €/v. Pohjanmaalla SONet BOTNIAn osalta omarahoitusosuus on hankeajalta n. 42 000 € ja vuositasolla n. 16 981 €. FSKCn toteuttaa Länsi-Suomen alueella hankkeessa kansallista tehtäväänsä hankkeen tavoitteiden mukaisesti ja Pohjanmaalla omarahoitusosuus hankeajalta on n. 10 100 € ja vuositasolla 4 056 €.

Lastensuojelun monialainen kehittämistyö organisoidaan viideksi alueelliseksi kehittämishankkeeksi yhteistoiminta-alueiden maantieteellisen aluejaon mukaisesti siten, että kultakin viideltä alueelta tulee yksi valtionavustushakemus. Hankehallinnoijina toimivat hakuedellytykset täyttävät sosiaalialan osaamiskeskukset ja valtionavustushakemus tulee laatia yhdessä alueen maakuntien kanssa. Sosiaalialan osaamiskeskukset vastaavat valmistelusta ja hankkeen toimeenpanosta. Sosiaalialan osaamiskeskukset keräsivät hankesuunnittelun taustaksi tietoa tilannekuvasta kuntien lastensuojelun johtaville viranhaltijoille suunnatun kyselyn avulla ja tarkenisivat niitä keskustellen kuntien avaintoimijoiden kanssa lastensuojelun ongelmakohdista ratkaisuehdotuksineen.

Länsi-Suomen yhteistoiminta-alueella hankkeen hakijana ja hallinnoijana toimii Vasso Oy ja SONet BOTNIA toimii hankkeessa yhtenä osatoteuttajana. SONet BOTNIAlla on hankkeessa käytettävissään yksi kokoaikainen tai kaksi osa-aikaista työntekijää, jotka työskentelevät Länsi-Suomen hanketiimissä. Tarkennetut toimintasuunnitelmat laaditaan rahoituspäätöksen jälkeen hankkeen käynnistyessä.

Hankkeen tavoitteet ovat

1. Lastensuojelun avo- ja sijaishuollon asiakkaana olevat lapset ja nuoret saavat nykyistä paremman tuen koulunkäyntiinsä sekä tarvitsemansa mielenterveys- ja päihdepalvelut.

2. Lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten osallisuus ja vaikuttamisen mahdollisuudet lisääntyvät.

3. Lastensuojelun monialainen osaaminen ja tietoon perustuva työskentely vahvistuu.

Oheismateriaali: Lastensuojelun monialainen kehittämisen hakuilmoitus, monialainen lastensuojelu hanke

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Hannu Happonen, perusturvajohtaja, hannu.happonen@laihia.fi

Perusturvalautakunta päättää osallistua Lastensuojelun monialainen kehittäminen Pohjanmaalla, Satakunnasssa ja Varsinais-Suomessa 2020-2022 -kehittämishankkeeseen ja sitoutuu sen omarahoitusosuuden osuuden suorittamiseen 809 euroa/vuosi, joka kattaa sekä SONet BOTNIAn että FSKCn omarahoitusosuudet Pohjanmaan osalta.

Päätös

Perusturvalautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE (kuntalain mukainen kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset)

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua päätöksen lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei oteta lukuun oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.


Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi

Oikaisuvaalituksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Oikaisuvaatimus on toimitettava päätöksen tehneelle viranomaiselle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Postiin oikaisuvaatimus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille oikaisuvaatimusviranomaiselle oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kunnanviraston virka-ajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä myös telekopiona tai sähköpostilla lähettäjän omalla vastuulla siten, että se on käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä valitusajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:
Laihian kunta / Kirjaamo
Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai
PL 13, 66401 Laihia
Sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
Telekopio +358-6-4771 224
Virka-aika arkisin klo 9:00 – 15:00