Valmistelija
Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi
Kuvaus
Uusi työaikalaki (872/2019) on tullut voimaan 1.1.2020. Lailla on kumottu vuoden 1996 työaikalaki (605/1996).
Työaikalain 3 §:n 1 momentin mukaan: Työaikaa on työhön käytetty aika ja aika, jolloin työntekijä on velvollinen olemaan työntekopaikalla työajan käytettävissä.
Tämä uuden työaikalain määritelmä on pakottavaa oikeutta. josta ei voi sopia virka- ja työehtosopimuksella tai paikallisella sopimuksella toisin.
Työajaksi luettavan ajan muuttumisen vuoksi aamuvarallaoloa ei ole enää mahdollista teettää niissä tilanteissa, kun perhepäivähoitaja on työntekopaikalla eli kotonaan työnantajan käytettävissä. Tällainen aika on jatkossa työajaksi luettavaa aikaa, ei varallaoloaikaa.
Varallaolo on mahdollista järjestää KVTES:n III luvun 5 §:n mukaisesti. Tämän pykälän mukaista varallaoloa on mahdollista teettää vain niissä tilanteissa, joissa työntekijän ei ole oleskeltava työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä.
Tämä tarkoittaa perhepäivähoitajien kohdalla sitä, että jos työvuoroluetteloon on merkitty työajan alkamisajankohta esim. kello 6.30 ja ensimmäinen lapsi tulee kello 7.00, on työaika alkanut kello 6.30. Samoin jos työvuoroluetteloon on merkitty työaika päättyväksi kello 17.00 ja viimeinen lapsi haetaan kello 16.30, työaika päättyy työvuoron mukaisesti kello 17.00
Uuden työajaksi luettavan ajan määritelmän muutoksen tullessa voimaan kesken työaikajakson, tulee työnantajan huomioida muutokset vaikutukset työvuoroluettelon toteumassa. Työvuoroluettelon muutokset tehdään KVTES:n III luvun 28 §:n määräysten mukaisesti. Työvuoroluetteloa saa muuttaa vain työntekijän suostumuksella tai perustellusta syystä. Perusteltuja syitä on voi olla esim. ennalta arvaamattomat poissaolot. Mikäli luettelo on laadittu virheellisesti, perustellun syyn vaatimus täyttyy.
Mikäli paikallisilla sopimuksilla on sovittu uuden työajaksi luettavan ajan määritelmästä toisin, nämä sopimukset ovat tulleet lain voimaantullessa mitättömäksi. Laihialla ei ole po. paikallista sopimusta.
Työnantaja on keskustellut henkilöstön edustajien kanssa 9.4.2020 työaikalain muutoksen vaikutuksista paikallisiin käytäntöihin. Työnantajan edustajina keskustelussa olivat perhepäivähoidonohjaaja Raija Mäenpää ja henkilöstöpäällikkö Tarja Vilmunen. Henkilöstön edustajana paikalla oli JHL pääluottamusmies Tarja Aikio, Superin pääluottamusmies Päivi Koskiluhdan ollessa estynyt.
Keskustelussa käytiin läpi työaikalain muutokset ja niiden vaikutus työvuoroluettelon suunnittelun merkitykseen. Keskustelussa todettiin myös perhepäivähoitajien 12 viikon työvuorojakson synkronoinnin tarve muihin varhaiskasvatuksen työvuorosuunnittelujaksoihin. Todettiin, että synkronointi onnistuu parhaiten siten, että yksi 12 viikon jakso muutetaan kertaluontoisesti 11 viikon jaksoksi. 12 viikon jakson pituus on päätetty henkilöstöjaostossa 17.12.2018 § 13, joten työaikajakson kertaluontoinen muutos tulee myös käsitellä siellä.
Keskustelussa todettiin, että myöhemmin on syytä linjata työajan joustomahdollisuudet tilanteissa, joissa hoitajien sovitut hoitoajat eivät toteudu.
Työvuoroluettelot suunnitellaan Daisy-ohjelman kautta. Perhepäivähoidonohjaaja Raija Mäenpää on keskustellut ohjelman toimittajan kanssa ja sieltä on suositeltu kertaluontoisen 11 viikon työaikajakson sijoittamista ajalle 15.6. – 30.8.2020. Näin toimien perhepäivähoito pääsisi samaan suunnittelurytmiin muiden varhaiskasvatuksen hoitomuotojen kanssa 31.8.2020 alkaen.
Päätösehdotus
Esittelijä
Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi
Yhteistyötoimikunta päättää merkitä työaikalain muutoksen tiedoksi.
Yhteistyötoimikunta päättää antaa lausunnon henkilöstöjaostolle perhepäivähoidon työaikajakson kertaluontoisesta muutoksesta 11 viikon pituiseksi ajalle 15.6. – 30.8.2020.
Päätös
Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Yhteistyötoimikunnalla ei ole lausuttavaa perhepäivähoidon työaikajakson kertaluontoisesta muutoksesta 11 viikon pituiseksi ajalle 15.6. – 30.8.2020.