Elinvoimajaosto, kokous 1.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Kunnan elinvoimaisuus

LAIDno-2020-310

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian asukasmäärä on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana positiivisesti ja etenkin lasten ja nuorten lukumäärä on ollut valtakunnallisestikin korkea.

Kahden viimeisen vuoden aikana sekä alueen että Laihian asukasmäärä on hieman notkahtanut ja selkeimmin se näkyy Laihian osalta lasten lukumäärässä. Vuonna 2015 lasten lukumäärä lähti laskuun oltuaan erittäin korkealla tasolla edelliset vajaat kymmenen vuotta. Vuosina 2015-2017 syntyneitten lasten lukumäärät ovat silti yhä Laihian kokoisen kunnan osalta hyvällä tasolla (noin 95 lasta/ikäluokka), mutta vuodet 2018-2020 (ennuste) osoittavat, että lasten määrä sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa tulee laskemaan voimakkaasti. Varhaiskasvatuksessa muutos näkyy jo kuluvan vuoden syksyllä ja perusopetuksessa kuluvan vuosikymmenen mittaan.

Samanaikaisesti kunnan yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa alkaneella vuosikymmenellä voimakkaasti. Talent Vectia on tehnyt Pohjanmaan kunnille talousselvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta ja sen mukaisesti Laihian yli 74-vuotiaiden osuus kasvaa vuoteen 2030 mennessä jopa 70 %. Näin ollen kunnan väestörakenne muuttuu merkittävästi, mikä aiheuttaa haasteita kunnan palvelutuotannolle ja elinvoimalle. Osaltaan tätä haastetta pyritään ratkaisemaan sekä alueellisesti että valtakunnallisesti sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksilla.

Kunnassa on syytä miettiä keinoja, millä kunnan elinvoimaisuutta pyritään varmistamaan ja kehittämään edelleen.

Talent Vectian raportti esiteltiin soveltuvin osin kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Elinvoimajaosto päättää, että Laihian julkisuuskuvan kehittämistä osana elinvoimaisuutta lähdetään edistämään yhdessä vapaa-aikalautakunnan kanssa. Vapaa-aikapuolen kanssa mietitään hankehakemusta asian tiimoilta. Yhtenä keskeisenä konkreettisena ideana on ottaa nuoret mukaan julkisuuskuvan kehittämiseen.

Päätös

Elinvoimajaosto hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi