Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 12.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Puhdistamattoman jäteveden johtaminen vesistöön

LAIDno-2020-260

Valmistelija

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on saanut ilmoituksen, jonka mukaan kiinteistöllä 399-401-1-38 johdetaan käsittelemätöntä jätevettä ojaan. Ilmoituksen perusteella rakennustarkastaja on tehnyt tarkastuskäynnin kiinteistöllä ja todennut, että jätevesijärjestelmään lasketulla pumpulla on pumpattu jätevettä läheiseen Sahanluomaan. Sahanluoma liittyy noin 500 metrin päässä Laihianjokeen. Lisäksi tarkastuksen yhteydessä on todettu, että jätevesijärjestelmän kaivojen kannet eivät ole asianmukaiset ja aiheuttavat vaaratekijän ympäristöön.

Kiinteistön omistajia ja asukkaita on kehotettu viipymättä asettamaan jätevesijärjestelmä ympäristövaatimusten mukaiseen tilaan. Järjestelmään asennettu pohjapumppu tulee poistaa välittömästi sekä järjestelmään sisältyviin kaivoihin tulee asentaa asianmukaiset kannet.

Ympäristönsuojelulain 155 §:n mukaan jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa.

Tarkastuskertomus ja rakennustarkastajan antama kehotus kiinteistön omistajille sekä asukkaille pöytäkirjan oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta kehottaa kiinteistön omistajia ryhtymään viipymättä edellytettyihin toimenpiteisiin ja saattamaan tila määräysten mukaiseksi. Kiinteistön omistajan tulee toimittaa Laihian kunnan rakennusvalvontaan ympäristönsuojelulain 157 §:ssä edellytetty selvitys nykyisestä jätevesijärjestelmästä sekä järjestelmän käyttö- ja huolto-ohjeet. Kiinteistön omistajan tulee järjestää jätelain 28 §:n mukainen jätehuolto.

Mikäli nyt annettua korjauskehotusta ei noudateta ja lainvastainen menettely jatkuu, määräyksen noudattamisen tehosteeksi voidaan asettaa uhkasakkolain (1113/2000) mukainen sakon uhka.

Asianosaisille varataan hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaisesti tilaisuus lausua mielipide asiasta sekä antaa selitys sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

Erityisesti pyydetään antamaan selvitys siitä,

  • miten sakokaivojen tyhjennys on tähän mennessä toteutettu,
  • miten usein sakokaivot on tyhjennetty,
  • mihin jätevesi on tyhjennyksen jälkeen toimitettu,
  • mihin kiinteistön jätehuoltosopimus on tehty.

 

Selvitys ja vaaditut asiakirjat tulee toimittaa Laihian kunnan rakennusvalvontaan (os. Laihiantie 50, 66400 Laihia) 14 päivän kuluessa tiedoksisaannista. Selvityksen jättäminen ei estä asian käsittelyä eikä määräajan noudattamatta jättäminen estä asian ratkaisemista.

Päätös

Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi