Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 15.4.2020

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 39 Täyttölupa / päätoiminen erityisluokanopettaja

LAIDno-2020-230

Valmistelija

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan tuntikehyspäätöksen pohjalta Laihian yhtenäiskoulun yläkoulun yksikössä käynnistyy toinen erityisopetuksen pienluokka lukuvuonna 2020- 2021. Pienluokan opettajaksi tarvitaan erityisluokanopettaja, jolla on kokonaisvastuu oppilaista. Nykyisessä perusopetuksen henkilöstöresursissa ei ole erityisluokanopettajan tehtävää, joka voitaisiin siirtää tähän pienluokkaan. 

Yhtenäiskoulussa on alaluokkien (1-6) puolella pienluokkia suhteessa enemmän kuin yläkoulu pystyy ottamaan vastaan. Olemassa oleva yläkoulun pienluokka (max. 10opp.) ei pysty vastaanottamaan alakoululta siirtyvien pienluokkalaisten oppilasmäärää, koska oppilaita on vuosittain yhteensä 3-5 Kirkonkylän ja Perälän pienluokassa. Tulevana lukuvuonna 7. luokalle siirtyviä pienluokkalaisia on yhteensä 8 oppilasta. 

Kokonaisuudessaan yhtenäiskoulussa erityisen tuen oppilaiden määrä on ollut hienoisessa nousussa, eikä näin ollen pienluokkien tarve tule vähentymään. Erityisen tuen oppilaita on tällä hetkellä 10,5% kaikista peruskoulun oppilaistamme. Luku on valtakunnalllista keskiarvoa (8,1% vuonna 2018) hiukan korkeampi. Tällä hetkellä erityisen tuen oppilaistamme (109opp.) vain 47 opiskelee pienryhmissä, mikä tarkoittaa alle puolta (43%). Tämä osaltaan tukee pienluokkien tarvetta. 

Lisäksi huomionarvoista on se, että alakoulun luokanopettajan ohjauksesta aineenopettajajärjestelmään siirtyminen on liian vaativaa joillekin yleisopetuksen oppilaille. He eivät pysty sellaiseen toiminnanohjaukseen, jota tässä kohdassa vaaditaan. Samaan aikaan monille nuorille tulee psyykkisiä ongelmia (ahdistuneisuus, pelkotilat, masennus), joiden takia normaali koulutyö ei onnistu. Pienluokassa nuori on kiinteästi yhden opettajan ohjauksessa, mikä parantaa koulunkäynnin ja oppimisen edellytyksiä sekä psyykkistä hyvinvointia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@laihia.fi

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle päätoimisen erityisluokanopettajan tehtävän perustamista alkaen 1.8.2020 toistaiseksi.

Päätös

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että tämä pykälä tarkistettiin kokouksessa


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi