Keskusvaalilautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijat ja palkkiot

LAIDno-2023-520

Valmistelija

  • Kaija Metsänranta, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, kaija.metsanranta@laihia.fi

Kuvaus

Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa,​ Suomen edustustossa ja suomalaisessa laivassa sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat.

Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa yhtä aikaa saapuvilla koko se aika,​ jolloin ennakkoäänestyspaikka on äänestystä varten avoinna.

Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan ja kotiäänestykseen määrää kunnan keskusvaalilautakunta. Kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija. (Vaalilaki 17 §)

Vaalitoimitsijalle ei ole vaalilaissa säädetty erityisiä kelpoisuusvaatimuksia. Vaalitoimitsijaksi voidaan määrätä tehtävään kykenevä 18 vuotta täyttänyt henkilö.

Ehdokas tai hänen puolisonsa,​ lapsensa,​ sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä. (Vaalilaki 17 §)

Ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijoiden tehtäviin sisältyy myös vaali-​ ja VAT-​ ohjeisiin perehtyminen,​ ennakkoäänestyksen kenraaliharjoitukseen osallistuminen sekä ennakkoäänestyspaikan järjestelytehtävät ennen/jälkeen vaalien.

Keskusvaalilautakunta päätti (27.2.2023 § 8) eduskuntavaalien vaalitoimitsijoiden palkkioista.

  1. Kertapalkkio vaalitoimitsijoille kunkin osallistumisen mukaan seuraavasti:
    • Tehtävään perehtyminen + OM:n järjestämä EÄ kenraaliharjoitus: 150 euroa
    • Tehtävään perehtyminen + OM:n järjestämä EÄ kenraaliharjoitus + vaalipaikan valmistelut tai poislaitto: 200 euroa
    • Tehtävään perehtyminen + OM:n järjestämä EÄ kenraaliharjoitus + vaalipaikan valmistelut ja poislaitto: 220 euroa
  2. Ennakkoäänestyspaikalla vaalitoimitsijoille oman henkilökohtaisen työajan ylittävältä ajalta tuntikorvaus 18 euroa/tunti. Viikonloppuna tehdyt tunnit korotettuna 100 %.
  3. Hätä-​ ja poikkeustilanteisiin varautumisen vuoksi varallaolokorvaus oman henkilökohtaisen työajan ylittävältä ajalta yhdeksän (9) euroa/tunti. Viikonloppu korotettuna 100 %.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Keskusvaalilautakunta päättää

  1. määrätä Laihian yleisen ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijoiksi Ritva Björkin,​ Juha Haapalan, Pia Klemetin,​ Kirsi Lammin,​ Niina Lammin,​ Raija Löytölän ja Virve Talan.
  2. valtuuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin hätä-​ ja poikkeustilanteessa määräämään lisää vaalitoimitsijoita ennakkoäänestyspaikalle. 
  3. että ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijoina toimiville maksetaan 150–220 euron kertakorvaus asiaselostuksen osallistumisen mukaisesti sekä oman työajan ylittävältä ajalta 18 euroa/tunti. Viikonloppuna tuntikorvaukset korotettuna 100 %.
  4. että ennakkoäänestyspaikan vaalitoimitsijoina toimiville maksetaan korvaus varallaolosta yhdeksän (9) euroa/tunti. Viikonloppuna tuntikorvaukset korotettuna 100 %.

Päätös

Keskusvaalilautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.