Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Vihreän siirtymän investointien vauhdittaminen Pohjanmaalla –selvityshanke

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Pohjanmaan liitolla on hanke, jonka avulla pyritään mahdollistamaan alueen rooli vihreän siirtymän edelläkävijänä Suomessa.

Hankkeen tavoitteena on

  1. tunnistaa potentiaaliset alueet vihreän siirtymän teknologioiden investoinneille Pohjanmaan alueilla.
  2. löytää hyviä suunnittelukäytäntöjä, jotka edistävät vihreän siirtymän investointihankkeita sujuvoittaen suunnitteluprosesseja ja lupakäsittelyjä.
  3. edistää vuoropuhelua ja ymmärrystä viranomaisten välillä ja selkeyttää eri viranomaisten roolit suunnitteluprosessien ja lupakäsittelyn sujuvoittamiseksi.

 

Jokaisesta Pohjanmaan kunnasta on tarkasteltu yhtä potentiaalista aluetta. Laihialta tarkasteluun valittiin Ravionevan viereinen alue. Alue on kuntakonsernin omistaman biokaasulaitoksen välittömässä läheisyydessä Pöpelikön teollisuusalueen vieressä.

Käytännössä hankkeen ensimmäisessä vaiheessa analysoitiin kuuden eri teknologian laitostyyppien soveltuvuutta kunnista valittuihin alueisiin: Aurinkovoimapuisto, prekursori-katodimateriaali valmistuslaitos, katodimateriaalivalmistuslaitos, akkukennojen valmistus, vetyelektrolyysi, biokaasulaitos.

Selvityksen mukaan teknologiatarkastelu ei rajaa mitään laitosta Ravionevalta pois. Alue soveltuu myös raskaammalle teollisuudelle.

Joidenkin maanomistajien kanssa on keskusteltu mahdollisuudesta aloittaa alueen kaavoitus. Tähän mennessä käydyt keskustelut ovat olleet myönteisiä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää, että alueen maanomistajien kanssa jatketaan keskusteluja tavoitteena aloittaa alueen kaavoitus.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi