Kunnanhallitus, kokous 21.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 136 Lausunto Mustasaaren kunnalle / Helsingby–Tuovilan osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma

LAIDno-2023-359

Valmistelija

  • Anna Annila, maanmittausinsinööri, anna.annila@laihia.fi

Kuvaus

Mustasaaren kunta pyytää Laihian kunnan lausuntoa Helsingby–Tuovilan osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Lausunto on toimitettava viimeistään 31.8.2023.

Osayleiskaava koskee Helsingbyn, Tuovilan ja Karkkimalan kyliä, joissa ei ole olemassa oikeusvaikutteista yleiskaavaa. Kaavoitettava alue rajautuu Laihian kunnan rajaan valtatie 3:n etelä- ja pohjoispuolella yhteensä noin 8,3 km:n matkalla. Alueella on voimassa Mustasaaren strateginen yleiskaava vuodelta 2013, joka ei ole oikeusvaikutteinen.

Kaavan tavoitteena on muun muassa hyödyntää ja tiivistää nykyistä yhdyskuntarakennetta, mahdollistaa vaihtoehtoiset asumismuodot sekä vahvistaa olemassa olevaa palvelurakennetta. Alustavan aikataulun mukaan kaava tulisi voimaan vuoden 2025 lopussa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää todeta, että Laihian kunnalla ei ole lausuttavaa Helsingby–Tuovilan osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Asko Salminen esitti jäsenten Tero Frondelius ja Jukka Harju kannattamana esittelijän ehdotuksesta poiketen, että Laihian kunta toteaa Mustasaaren kunnalle lausuntonaan, että Helsingby–Tuovilan osayleiskaavassa on seurattava ja suunnittelun lähtökohtana oltava nykyisessä Pohjanmaan maakuntakaavassa 2040 mainittu vt3-tielinjaus.

Puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun aikana on tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, asiasta on äänestettävä.

Puheenjohtaja ehdotti äänestystavaksi kädennostoäänestystä. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

Toimitetussa kädennostoäänestyksessä esittelijän ehdotus sai 1 äänen (Kinnari) ja jäsen Salmisen ehdotus 9 ääntä (Frondelius, Friman, Harju, Knuutti, Miskala, Niemi, Salminen, Tuomela ja Vettenranta).

Julistettuaan äänestystuloksen puheenjohtaja totesi kunnanhallituksen päättäneen äänin 9-1 hyväksyä jäsen Asko Salmisen tekemän ehdotuksen eli kunnanhallitus päätti antaa Mustasaaren kunnalle seuraavan lausunnon: Helsingby–Tuovilan osayleiskaavassa on seurattava ja suunnittelun lähtökohtana oltava nykyisessä Pohjanmaan maakuntakaavassa 2040 mainittu vt3-tielinjaus.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi