Hyvinvointilautakunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 LISÄPYKÄLÄ: Yhteistoimintasopimus nuorten työpajatoiminnan järjestämisestä (lisäpykälä)

LAIDno-2023-137

Valmistelija

  • Minna Hankaniemi, vapaa-aikapäällikkö, minna.hankaniemi@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kunta on osallistunut työpaja Arpeetin toiminnan järjestämiseen 19.12.2008 allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti. Palveluihin on kuulunut työpajatoiminta, kuntouttava työtoiminta, työllistämisen tukitoimet, palvelujen myynti ja valmennustoiminta. Vuosittainen osuus kustannuksista on maksettu kustannuspaikalta aikuissosiaalityö, toiminnolta työllistämistä tukevat palvelut. Merkittävä osuus työpajan valmentautujista on kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella.

Kuntien sote-palvelut siirtyivät hyvinvointialueen järjestämisvastuulle 1.1.2023 alkaen. Uudistuksen myötä kunnat eivät voi enää tuottaa sosiaalihuoltolain mukaisia sosiaalipalveluita kuten kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta. Kunnalliset työpajat eivät voi siten saada kuntouttavaan työtoimintaan liittyvää valtion korvausta. Aluehallintovirasto ei taas voi myöntää nuorten työpajatoiminnan valtionavustusta hyvinvointialueelle, joten sen järjestämisvastuu jää kunnille.

Vaasan kaupunki ehdottaa yhteistoimintasopimusta nuorten työpajatoiminnan järjestämiseksi Vaasan kaupungin, Laihian kunnan ja Isonkyrön kunnan välille. Jatkossa nuorisolain 13 §:n mukaista nuorten työpajatoimintaa tullaan järjestämään edelleen Arpeetin yhteydessä, mutta eriytettynä omana toimintona, nuorten työpaja Följynä. Fyysisen toimipaikan lisäksi työvalmentajat kiertävät sopimuskuntien alueella hyödyntäen kunnilta saatavia tiloja nuorten yksilö- ja pienryhmätapaamisiin. Följy on suunnattu ensisijaisesti 17-29-vuotiaille työttömille nuorille. Nuorten työpajatoiminnan tukimuodot ovat valmennustoiminta, työelämäharjoittelu, työllistämisen tukitoimet sekä mahdolliset erillishankkeet. Nuori voi edelleen halutessaan hakeutua kuntouttavaan työtoimintaan hyvinvointialueen hallinnoimalle työpajalle esim. työpaja Arpeetiin

Tällä sopimuksella kumotaan osapuolten välillä 19.12.2008 allekirjoitettu Kyrönmaan Työpaja Arpeetin sopimus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Minna Hankaniemi, vapaa-aikapäällikkö, minna.hankaniemi@laihia.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä sopimusluonnoksen ja esittää sen kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi