Keskusvaalilautakunta, kokous 28.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Ulkomainonta / Eduskuntavaalit 2023

LAIDno-2022-442

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Suomen Kuntaliitto on perinteisesti suositellut vaalien ulkomainonnan aloittamista niillä alueilla, jotka ovat kunnan hallinnassa ja määräämisvallassa, viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista eli 15.3.2023.

Vuoden 2022 aluevaalien kunnan luvanvaraisena mainospaikkana oli Kirkonseutu - Vanha tori, Kauppatie 8.

Ulkomainospaikkoja valittaessa on otettava huomioon vaalilain (§ 56) säännökset, jotka edellyttävät, että vaalimainoksia ei sijoiteta ennakkoäänestys- tai äänestyspaikalle tai niiden välittömään läheisyyteen siten, että niiden voitaisiin katsoa vaikuttavan äänestäjien valinnanvapauteen. Lähtökohtana voidaan pitää sitä, etteivät vaalimainokset näy vaalihuoneistoon taikka sen sisäänkäyntiin.

Kunnalla ei ole lakisääteisiä velvollisuuksia vaalimainonnan järjestämisessä, mutta puolueille ja valitsijayhdistyksille on perinteisesti tarjottu mahdollisuus ehdokasjulisteiden esillepanoon niille varatussa telineessä.

Kuntaliitto ei ole antanut suosituksia vaalimainospaikkojen maksullisuudesta. Vaalimainospaikkojen ylläpito ja maksullisuus vaihtelevat kunnittain. Laihian kunnassa ei vaalimainospaikasta kunnan asettamassa telineessä ole peritty maksua puolueilta/valitsijayhdistyksiltä ja ne on jaettu tasapuolisesti (yhdenvertaisuusperiaate).

Tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta säädetään maantielaissa (§ 52 ja 52 a). Vaalimainoksia ei koske ilmoitusvelvollisuus tienpitoviranomaisille. Vaalimainokset saa asettaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen vaalipäivää ja ne on poistettava viikon kuluessa vaalipäivästä. Liikennevirasto ohjeistaa vaalimainontaa maanteiden varsilla ja asemakaava-alueiden ulkopuolella. Vaalimainonnassa on lisäksi otettava huomioon järjestyslaissa (§ 6) ja tieliikennelaissa (§ 73) säädetyt kiellot.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää, että eduskuntavaalien 2023 ulkomainonta voidaan aloittaa 15.3.2023. Mainokset tulee poistaa vaalien jälkeen, viimeistään 11.4.2023 mennessä.

Kunnanhallitus päättää, että vuoden 2023 eduskuntavaalien luvanvarainen mainospaikka on Kirkonseutu - Vanha tori, Kauppatie 8.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kaija Metsänranta, hallinto- ja henkilöstöjohtaja, kaija.metsanranta@laihia.fi

Keskusvaalilautakunta päättää merkitä kunnanhallituksen päätöksen tiedoksi.

Päätös

Keskusvaalilautakunta päätti merkitä kunnanhallituksen päätöksen tiedoksi.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi