Tekninen lautakunta, kokous 14.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Torimyyntipaikkojen taksat

LAIDno-2022-501

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Torialueiden käyttö on vilkasta etenkin kesäaikaan ja siksi torien käytöstä sekä myyntipaikkojen varauksesta on oltava kirjalliset säännöt, joita noudattamalla pyritään välttämään päällekkäisyydet ym. ongelmatilanteet. Torin ylläpitäjällä tarkoitetaan torista vastaavaa Laihian kuntaa tai muuta tahoa, jolle kunta on luovuttanut torin hallinnointiin tai valvontaan kuuluvia tehtäviä. Myyntipaikkojen vuokran tulisi kattaa kunnalle niistä aiheutuvat kulut, kuten sähkö-, siivous- ja kunnossapitokustannukset. Torialueille ei ole aikaisemmin määritelty myyntipaikkojen vuokria.

Kunnan hallintosäännön mukaan tekninen lautakunta päättää toripaikka- yms. maksuista ja taksoista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä torien myyntipaikkojen taksat liitteenä olevan hinnaston mukaisesti.

Päätös

Keskustelun aikana puheenjohtaja Juhana Hilmola esitti jäsen Marika Kasi-Kangasmaan ja jäsen Juha Haapaluoman kannattamina esittelijän ehdotuksesta poiketen, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että koska on tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, asiasta on äänestettävä.

Puheenjohtaja ehdotti äänestystavaksi kädennostoäänestystä. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

Toimitetussa kädennostoäänestyksessä puheenjohtaja Juhana Hilmolan esitys sai 9 ääntä (Hilmola, Haapaluoma, Kasi-Kangasmaa, Niemistö, Poola, Riiki, Tekoniemi, Vatilo, Viholainen) ja esittelijän ehdotus sai 0 ääntä.

Julistettuaan äänestyksen tuloksen puheenjohtaja totesi lautakunnan päättäneen äänin 9–0, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Kuvaus

Tekninen lautakunta päätti kokouksessa 9.11.2022, § 93 palauttaa Torisäännöt ja -taksat uudelleen valmisteltavaksi. Tekninen lautakunta halusi, että torisäännöistä ja -taksoista pyydetään lausunto / kannanotto Laihian Yrittäjät ry:ltä sekä yhdeltä laihialaiselta yrittäjältä, joka harjoittaa myyntiä torilla.

Tekninen osasto on pyytänyt kannanotot lautakunnan edellyttämällä laajuudella. Lausunnoissa pidettiin hyvänä torisääntöjen tekemistä. Laihian Yrittäjät ry esitti lausunnossaan, että laihialaisille yrityksillle annetaan 50 % alennusta myyntipaikan hintaan.

Torimyyntipaikkojen hinnastosta on poistettu erillinen sähkömaksu, koska siitä saatavat tulot eivät kattaisi tarvittavia investointeja. Myyntipaikan taksa sisältää normaalin vähäisen sähkönkäytön.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Mansikka-aho, tekninen johtaja, jari.mansikka-aho@laihia.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä torien myyntipaikkojen taksat liitteenä olevan hinnaston mukaisesti.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä torien myyntipaikkojen taksat esityslistan liitteenä olevan hinnaston mukaisesti seuraavilla muutoksilla:

  1. Torimyyntipaikkojen vuokraukseen sisältyvän vähäisen sähkönkulutuksen enimmäismääräksi määritellään 10 KWh / vuorokausi.
  2. Yli 10 KWh / vrk sähkön käytöstä sovitaan erikseen.
  3. Laihialaisille yrityksille torimaksuihin annetaan -50 %:n alennus.

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia 

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio: 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00