Kunnanvaltuusto, kokous 22.8.2022

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 41 Hallinto- ja henkilöstöjohtajan virka

LAIDno-2022-278

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Henkilöstöpäällikkö on irtisanoutunut virastaan 9.2.2022 alkaen.

Kunnanvaltuusto tulee käsittelemään kokouksessaan 16.5.2022 henkilöstöpäällikön virkanimikkeen muuttamista hallinto- ja henkilöstöjohtajaksi.

Kun virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen on valtuusto, viran tai virkasuhteen julistaa kuitenkin haettavaksi kunnanhallitus (hallintosääntö § 29).

Valtuusto ottaa virkasuhteeseen kunnanjohtajan, osastopäälliköt, terveys- ja hyvinvointijohtajan sekä henkilöstöpäällikön (hallintosääntö § 32).

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää täyttöluvan hallinto- ja henkilöstöjohtajan virkaan.

Päätös on ehdollinen ja kumoutuu, mikäli kunnanvaltuusto ei hyväksy 16.5.2022 henkilöstöpäällikön virkanimikkeen muuttamista hallinto- ja henkilöstöjohtajaksi.

Virka julistetaan haettavaksi kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen lainvoimaisuutta odottamatta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kuvaus

Hallinto- ja henkilöstöjohtajan virka on julistettu haettavaksi 7.6.2022 klo 15.00 mennessä.
Hakuilmoitus on julkaistu kunnan kotisivuilla, Kuntarekry-palvelussa, TE-palveluiden avoimissa työpaikoissa sekä Ilkka-Pohjalaisessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää perustaa hallinto- ja henkilöstöjohtajan viran haastatteluryhmän ja nimetä sen jäsenet.

Päätös

Keskustelun aikana jäsen Tero Frondelius esitti haastatteluryhmän jäseneksi Joni Leppilahtea.
Jäsen Teemu Knuutti esitti ryhmän jäseniksi Minna Niemeä ja Marja Vettenrantaa.
Jäsen Antti Tuomela esitti ryhmän jäseniksi Janne Lainetta ja Sauli Tuomelaa.
Jäsen Jukka Harju esitti ryhmän jäseneksi itseään.
Jäsen Päivi Miskala esitti ryhmän jäseneksi kunnanjohtaja Juha Rikalaa.
Kunnanjohtaja Juha Rikala esitti ryhmän jäseneksi henkilöstön edustajaa, jonka hallintopalvelut nimeää.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli jäseniltä voidaanko esitetyt henkilöt nimetä haastatteluryhmän jäseniksi. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että kunnanhallitus päätti yksimielisesti perustaa hallinto- ja henkilöstöjohtajan viran haastatteluryhmän ja nimetä siihen seuraavat jäsenet: Jukka Harju, Janne Laine, Joni Leppilahti, Minna Niemi, Sauli Tuomela, Marja Vettenranta, Juha Rikala sekä henkilöstön edustaja.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Hallinto- ja henkilöstöjohtajan virka oli haettavana ajalla 18.5.–7.6.2022.

Hakuilmoitusten lisäksi kiinnostusta virkaa kohtaan pyrittiin lisäämään sosiaalisen median kautta tehdyllä kampanjalla, jonka myötä saatiin 84 henkilöä ilmaisemaan kiinnostuksensa virkaa kohtaan. Varsinaiseen hakuun tuli 24 hakemusta, minkä voidaan katsoa olevan erittäin hyvä tulos.

Viran haastatteluryhmä kokousti ensimmäisen kerran 13.6.2022. Kokouksessa oli mukana kunnan hallinnollisia kysymyksiä konsultoiva Veli-Matti Laitinen, jonka johdolla käytiin läpi virkavaalissa huomioitavat asiat. Kokouksessa todettiin myös se, että haastattelutyöryhmän jäsenillä ei ole esteellisyyksiä hakijoiden suhteen.

Haastatteluryhmä kävi kokouksessa läpi kaikki hakijat Kuntarekry-palveluun jätettyjen dokumenttien pohjalta. Hakijoiden suuren määrän ja monipuolisen koulutus- ja kokemuspohjan takia todettiin, että työryhmän on syytä pohtia vielä tarkemmin sitä, mille tasolle haastatteluihin kutsuttavien kriteerit asetetaan.

Kriteerit

Hallinto- ja henkilöstöjohtajan viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva koulutus ja kokemus hallinnon tehtävistä. Eduksi katsotaan henkilöstö- ja kunnallishallinnon kokemus.

Toisessa kokouksessaan 20.6.2022 haastatteluryhmä linjasi kriteerit, joiden perusteella hakijat valitaan haastatteluihin: soveltuvan koulutuksen tasoksi asetettiin ylempi korkeakoulututkinto. Kriteerien asettamiseen päädyttiin siksi, että alhaisemman koulutuksen omaavilla ei ollut sellaista merkittävää työkokemusta, joka olisi korvannut ylemmän korkeakoulututkinnon tuomaa tietoa ja taitoa.

Työkokemustasoksi asetettiin päällikkötaso hallinto- ja esihenkilötehtävineen julkisella sektorilla riittävän isossa organisaatiossa. Kuntayhtymässä ja seurakunnassa työskentely täyttävät edellytykset, koska niiden osalta hallintomalli ja hallinnon sisältö ovat samankaltaisia kuin kunnassa. Kriteereiden pohjalta haastatteluihin kutsuttiin seuraavat: *Henkilöiden nimet poistettu 10.10.2022*

Haastattelut ja ansiovertailu

Haastattelut pidettiin 27. ja 29.6.2022. *Henkilöiden nimet poistettu 10.10.2022* haastateltiin paikan päällä, X Teamsin välityksellä. X ilmoitti 23.6. sähköpostitse vetäytyvänsä hausta.

Perustuslain § 125 mukaiset yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taidolla viitataan koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuihin tietoihin ja taitoihin. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin viran tehtävien hoidon kannalta tarpeellisiin kykyihin. Kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viranhoidon kannalta merkityksellisiä ansioita ja nuhteetonta käytöstä.

Haastatteluryhmä kävi kolmannessa kokouksessaan 29.6.2022 läpi haastatteluiden tulokset peilaten niitä viran kelpoisuusvaatimuksiin ja eduksi luettaviin asioihin.

Haastatteluryhmä totesi kaikkien haastateltavien täyttävän koulutuksensa, kokemuksensa ja haastatteluista saatujen käsitysten myötä perusedellytykset hoitaa haussa olevaa virkaa, mutta erityisesti hakijoista erottuivat viran tehtävien hoidon kannalta tarpeellisten kykyjen osalta *Henkilöiden nimet poistettu 10.10.2022*, joita voidaan pitää näin ollen varteenotettavimpina hakijoina. X ja X katsottiin olevan ajantasaisimmat tiedot ja taidot sekä henkilöstö- että kunnallishallinnosta. X työkokemus julkiselta sektorilta on noin 8 vuoden takaa, mikä edellyttäisi lisäperehtymistä kunnallishallintoon.

Työkokemusta päällikkötason hallinto- ja/tai henkilöstötehtävistä kunnissa, kuntayhtymissä tai seurakunnissa on Kuntarekryyn jätettyjen hakemusten mukaisesti X noin 3,5 vuotta, X noin 10 vuotta ja X noin 7,5 vuotta. Jokaisella on lisäksi kokemusta hallinto- ja henkilöstötehtävistä muista yhteyksistä.

Tuloksellisen työskentelyn edellyttämien henkilökohtaisten ominaisuuksien osalta työryhmä totesi myös kaikkien haastateltavien kyvyn olevan hyvä. Varteenotettavimpien hakijoiden osalta esiin nousi X hänen nykyisen työnsä edellyttämä kyky hallita erittäin monipuolista kokonaisuutta. Erityisenä ansiona X osalta nousi esille näyttö tuloksellisesta johtamisesta kuntayhtymän erittäin haastavassa tilanteessa. X osalta esiin nousi hänen monipuolisuutensa erilaisissa tuloksellisuutta edellyttävissä työelämän rooleissa.

Yleisen kansalaistoiminnan osalta työryhmä katsoi, että hakupapereiden tai haastatteluiden osalta ei noussut esiin sellaisia ansioita, jotka olisivat merkityksellisiä viranhoidon kannalta ja tulisi siten erikseen huomioida valinnassa.

Haastatteluryhmän esitys kokonaisarvioinnin perusteella on se, että virkaan tulisi valita varteenotettavimpien hakijoiden joukosta hallintotieteiden maisteri Kaija Metsänranta.

Kaikkien hakijoiden hakemukset olivat esillä kokouksessa.

Oheismateriaali: Yhteenveto hakemuksista (Ei julkinen), työryhmän muistiot 1-3 ja lyhyt yhteenveto hakijoista 

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että hallinto- ja henkilöstöjohtajan virkaan valitaan haastatteluryhmän esityksen mukaisesti HTM Kaija Metsänranta. Koeaika virassa on kuusi (6) kuukautta.
Varalle ei esitetä valittavaksi ketään.

Kunnanhallitus päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.

Merkitään, että jäsen Teemu Knuutti poistui kokouksesta esteellisenä (intressijäävi/läheinen hakijana) eikä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Knuutti palasi kokoukseen päätöksentekon jälkeen. 

Kuvaus

Kaikkien hakijoiden hakemukset olivat päätöksentekijöiden nähtävillä kunnanvirastossa ja kokouksessa.

Oheismateriaali: Yhteenveto hakemuksista (Ei julkinen), työryhmän muistiot 1-3 ja lyhyt yhteenveto hakijoista 

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että hallinto- ja henkilöstöjohtajan virkaan valitaan haastatteluryhmän esityksen mukaisesti HTM Kaija Metsänranta. Koeaika virassa on kuusi (6) kuukautta.
Varalle ei esitetä valittavaksi ketään.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi