Henkilöstöjaosto, kokous 11.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Lomarahan maksukuukausi

LAIDno-2019-601

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kotihoidon 19 työntekijää on lähettänyt kuntaan anomuksen kesälomarahojen maksamisesta siinä kuussa, kun kesäloma on tai lomarahan maksamisesta kaikille kesäkuussa.

JHL:n, JUKO:n ja Jyty:n luottamusmiehet ovat anomuksen seurauksena tehneet aloitteen paikallisen sopimuksen tekemisestä siten, että lomaraha maksettaisiin kesäkuussa.

Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus § 19: Lomaraha maksetaan elokuun palkanmaksun yhteydessä, ellei paikallisesti toisin sovita. Jos palvelussuhde päättyy ennen elokuun palkanmaksun ajankohtaa, lomaraha maksetaan lomapalkan tai lomakorvauksen maksamisen yhteydessä. Laihian kunnassa lomaraha maksetaan kaikille heinäkuun palkanmaksun yhteydessä.

Työehtosopimuksen mukaan lomarahan suuruus määräytyy lomanmääräytymisvuotta seuraavan heinäkuun varsinaisesta kuukausipalkasta. Laskentaperusteena on viranhaltijalle/työntekijälle heinäkuulta tosiasiallisesti maksettu varsinainen kuukausipalkka. Mikäli viranhaltija/työntekijä on esimerkiksi hoitanut osan heinäkuuta omaa virkaansa/työtään ja osan heinäkuuta yksinomaan muuta virkaa/työtä ja tämän vuoksi heinäkuulta hänelle on maksettu kahdenlaista palkkaa, lomaraha lasketaan kummankin tehtävän hoitamisesta heinäkuulta maksetun yhteenlasketun varsinaisen palkan perusteella. Jos viranhaltijan/työntekijän heinäkuun palkka määräytyy osa-aikapalkkana, lomaraha lasketaan tämän osa-aikapalkan perusteella.

Heinäkuun palkanmaksun yhteydessä työnantajalla ei välttämättä ole tietoa kaikkien työntekijöiden heinäkuun virka/työsuhteen ja palkanmaksun määrästä. Jos lomaraha maksetaan kesäkuun palkanmaksun yhteydessä, saattaisi se aiheuttaa lomarahamaksun korjaamista myöhemmässä vaiheessa. Ulkoistetun palkanlaskennan asiantuntijan mukaan ohjelmateknisesti on mahdollista muuttaa ohjelman ohjaustiedot siten, että lomarahalaskenta tapahtuu tulevan palkanmaksukuukauden perusteella. Siinä tapauksessa heinäkuun palkkaan tulevat muutokset, esim. työaikamuutokset, olisi hyvä tehdä järjestelmään jo touko-kesäkuun vaihteessa ennen lomarahojen poiminta-ajoa.

Lisäksi kunnan aiemmin nostamat lainat on sovittu niin, että heinäkuulle ei ole ajoitettu yhtään lainanlyhennyksiä, koska likviditeetiä on jätetty lomarahan maksuun.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Yhteistyötoimikunta päättää keskustella anomuksesta ja aloitteesta.

Päätös

Yhteistyötoimikunta päätti puoltaa anomusta ja aloitetta kesälomarahojen maksukuukauden aikaistamisesta kesäkuulle.

Yhteistyötoimikunnan ehdotus on, että muutos voitaisiin ottaa kokeiluluonteisesti käyttöön vuonna 2020 ja lopullinen päätös tehdään niiden kokemusten mukaan.

Valmistelija

Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi

Kuvaus

Kokeilua ei tehty kesällä 2020 poikkeustilanteen aiheuttamien moninaisten muutosten ja resurssien sitoutumisen vuoksi. 

JHL:n, JUKO:n ja Jyty:n ja Super:in luottamusmiehet ovat jättäneet 2.12.2020 päivätyn aloitteen, jossa uudistetaan lomarahojen maksukuukauden muutos heinäkuulta kesäkuulle. 

Laihian kunnan palkka- ja henkilöstöjärjestelmän muutos siirtyy aiemmin sovitusta siten, että kesäkuun palkat maksetaan vielä nykyisellä palkkaohjelmalla. Tämä ei estä kesälomarahojen maksukuukauden muutosta. 

Yhteistyötoimikunnan aiemmassa käsittelyssä on kuvattu muutoksesta huomioitavat seikat. Olennaisin niistä on se, että kaikki heinäkuun palkkaan tulevat muutokset, esim. työaikamuutokset, olisi hyvä tehdä järjestelmään jo touko-kesäkuun vaihteessa ennen lomarahojen poiminta-ajoa.

Laihian kunnan esimiehiltä on tiedustelu heidän mahdollisuuksiaan ennakoida heinäkuun palkkatiedot etukäteen.

Oheismateriaali: Aloite 2.12.2020

Päätösehdotus

Esittelijä

Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi

Yhteistyötoimikunta päättää keskustella kesälomarahojen maksukuukauden muutoksesta. 

Päätös

Yhteistyötoimikunta päätti yksimielisesti puoltaa aloitetta kesälomarahojen maksukuukauden aikaistamisesta kesäkuulle. 

Yhteistyötoimikunnan ehdotus on, että muutos voitaisiin ottaa kokeiluluonteisesti käyttöön vuonna 2021 ja lopullinen päätös tehdään saatujen kokemusten perusteella.

Valmistelija

Tarja Vilmunen, henkilöstöpäällikkö, tarja.vilmunen@laihia.fi

Kuvaus

Henkilöstöpäällikkö on ohjeistanut esimiehiä kesälomarahan maksukuukauden muutoskokeilusta vuodelle 2021. Samoin hän on tiedottanut Mico Botnian palkkahallintoa tulevasta kokeilusta ja sopinut tarvittavien tietojen toimittamisesta heille riittävän ajoissa. 

Maksukuukauden muutoskokeilun kokemusten pohjalta ratkaistaan kunnan tulevat käytännöt kesälomarahan maksukuukauden suhteen. 

Kesälomarahan maksukuukaudesta voidaan tarvittaessa tehdä paikallinen sopimus, jonka hyväksyy hallintosäännön mukaan kunnanhallituksen henkilöstöjaosto.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä tiedoksi henkilöstöjärjestöjen ehdotuksen johdosta tehdyt toimenpiteet vuoden 2021 kesälomarahojen maksukuukauden suhteen. 

Kunnanhallitus päättää todeta, että henkilöstöjaosto päättää muutoskokeilusta saatujen kokemusten perusteella mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Vuonna 2021 lomaraha maksettiin kokeiluluonteisesti kunnan henkilökunnalle kesäkuun palkanmaksun yhteydessä. Kunnanhallituksen (24.5.2021 § 109) päätöksen mukaisesti maksukuukauden muutoskokeilun kokemusten pohjalta ratkaistaan kunnan tulevat käytännöt kesälomarahan maksukuukauden suhteen. Henkilöstöjaosto päättää muutoskokeilusta saatujen kokemusten perusteella mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Palkkahallinnon kokemuksen mukaan maksukuukauden muutos ei aiheuttanut kovin paljon muutoksia jälkikäteen lomarahalaskentaan. Mikäli maksukuukauden muutos siirretään jatkuvaan käytäntöön, tulee esimiesten sitoutua ilmoittamaan heinäkuulle tulevat muutokset palkkahallintoon toukokuun loppuun mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Yhteistyötoimikunta päättää keskustella lomarahan maksukuukauden aikaistamisesta kesäkuulle toistaiseksi. 

Päätös

Yhteistyötoimikunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Yhteistyötoimikunta päätti yksimielisesti suosittaa henkilöstöjaostolle, että lomarahat maksettaisiin jatkossa kesäkuun palkanmaksun yhteydessä.

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Vuonna 2021 suoritettu kokeilu lomarahan maksamiskuukauden siirrosta kesäkuulle toimi hyvin. Esimiehet ilmoittivat lomarahan maksamiseen liittyvät muutokset ajoissa ja työntekijät saivat lomarahan kesälomakauden alussa. 

Lomarahan maksukuukauden siirtoon kesäkuulle ei näytä olevan esteitä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Henkilöstöjaosto päättää, että Laihian kunnassa lomaraha maksetaan kesäkuun palkanmaksun yhteydessä.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Henkilöstöjaosto päättää, että Laihian kunnassa lomaraha maksetaan kesäkuun palkanmaksun yhteydessä toistaiseksi.

Päätös

Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia tai

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00