Hyvinvointilautakunta, kokous 24.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Kuntalaisaloite / Latutöiden ulkoistaminen

LAIDno-2022-83

Valmistelija

  • Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Kuvaus

Laihian kuntaan on 3.1.2022 saapunut kuntalaisaloite, jossa edellytetään latujen hoidon ulkoistamista. Lyhyen sähköpostiviestin mukaan Lunta on riittävästi mutta latuja ei ole ajettu. Tämä työ on ulkoistettava.

Liikuntapaikkojen hoito, huolto ja kunnossapito ovat vuosisuunnitelman mukaista ympärivuotista toimintaa. Koulujen ja varhaiskasvatusyksiköiden ulkoalueet ovat jokapäiväisessä käytössä ympäri vuoden.

Talvikaudella jääalueiden jäädytys, lumityöt ja huolto hoidetaan sääolosuhteiden ja hyvinvointilautakunnan päättämien jään ja latujenhoidon kriteerien mukaisesti. Kunnan eri alueilla olevien latujen teko ja kunnossapito huolehditaan myös päivystyksen avulla viikonloppuisin. Hiihtolatuja on kuusi ja koulujen lähiliikuntapaikkoja 12. Näiden lisäksi koulujen alueella on kuusi ja lähiliikuntapaikoilla neljä luistelualuetta.

Hyvinvointilautakunnan liikuntatoimessa on yksi kunnossapidosta vastaava liikuntapaikkamestari, talvikaudella on osin apuna toinen työntekijä. Kalustoa on vähän, talvikaudeksi vuokrataan traktori jäänhoitoa varten, jääkone on hankittu vuonna 2013. Kalusto- ja työntekijäresurssit ovat toiminnan laajuuteen nähden niukat ja liikuntapaikkojen kunnossapidon resurssit on todettu riittämättömiksi jo usean vuoden ajan.

Kunnan sivujen kautta kuntalaiset saavat ajantasaista tietoa liikuntapaikkojen kunnosta. Sääolosuhteiden myötä työmäärä vaihtelee ja ajoittuu ennakoimattomasti. Palautetta saadaan resurssien riittämättömyydestä puhelimitse ja kotisivujen kautta.

Vuonna 2021 kunnanhallituksen linjaukset talouden tasapainottamiseksi edellyttivät säästötoimien ohella henkilöstön omaehtoisia palkattomia vapaita. Taloudenhallinnan vuoksi ulkoistus ei ole vaihtoehto. Pysyvän resurssivajauksen kohentamiseksi on tarpeen saada toinen kokoaikainen työntekijä, jonka työpanosta voidaan liikunta-alueiden ympärivuotisessa hoidossa kohdentaa ostopalveluita sujuvammin. Vuoden 2023 talousarviokäsittelyä varten tullaan ehdottamaan toista työntekijää kunnossapidon riittäväksi resursoinniksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Helena Lahtinen, terveys- ja hyvinvointijohtaja, helena.lahtinen@laihia.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee annetun selvityksen ja suunnitelman tiedoksi.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi