Kunnanhallitus, kokous 15.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 273 Tilojen Isokangas ja Myötämäki siirto Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle  

LAIDno-2021-499

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Nuuka Lämpö Oy:n kanssa on keskusteltu metsätilojen Isokangas RN:o 4:36 ja Myötämäki RN:o 1:34 siirtämisestä kunnalta yhtiölle.

Tilat sijaitsevat Laihian ja Kurikan rajan läheisyydessä Kurikan puolella. Niiden yhteispinta-alaltaan noin 126 ha. Noin 18,5 ha tilasta Isokangas on Kivi- ja Levälammen tekojärveä.

Metsänhoitoyhdistys on tehnyt tiloista arvion loppukesän 2021 aikana. Tehdyn arvion mukaan tilojen arvo on seuraava: Isokangas 191 852 e ja Myötämäki 60 541 e.

Metsätiloista on tällä hetkellä Suomessa varsin kova kysyntä ja metsänhoitoyhdistyksen edustajan mukaan metsätiloja myydään tällä hetkellä selkeästi tehtyjä arvioita korkeammilla hinnoilla. Oletettavaa on, että mikäli kunta myisi metsätilat vapailla markkinoilla, niiden hinnat olisivat tehtyjä arvioita huomattavasti korkeammat. Maanmittauslaitoksen tilaston (16.9.2021) mukaan rakentamattomien yli 10 ha:n metsätilojen keskiarvo on vuonna 2021 ollut Etelä-Pohjanmaalla 2 808 e/ha ja Pohjanmaalla 3 874 e/ha. Maakuntien toteutuneiden rakentamattomien metsätilojen keskiarvo on näin ollen 3 341 e/ha. Kyseiset metsätilat sijaitsevat juuri Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rajamailla ja tilojen siirtoarvossa käytetään kyseistä keskiarvoa.

Kunta on myynyt ja siirtänyt omaisuuttaan 100 % omistamilleen yhtiöille viime vuosina. Toimenpiteiden taustalla ovat olleet sekä taloudelliset että tarkoituksenmukaisuuteen perustuvat seikat. Huomioitavaa on, että kunta ei ole luopunut omistuksistaan, vaan omaisuus on yhä kunnan omistuksessa yhtiöidensä kautta.

Metsänhoitoyhdistyksen tekemän arvion etusivulla on maininnat myös tehdyn arvioinnin muista tiloista kuin siirron kohteena olevista tiloista.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto päättää ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että tilat Isokangas ja Myötämäki siirretään apporttina Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle arvoon 357 487 euroa.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että varajäsen Piia Eerola saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Laihian Nuuka Lämpö Oy:n tilintarkastaja on antanut alustavan lausuntonsa konserni- ja elinvoimajaoston esittämistä apporttisiirroista. Alustavassa lausunnossaan tilintarkastajan näkemys apportteina siirtyvän omaisuuden arvoista on erilainen kuin konserni- ja elinvoimajaoston esitys kunnanhallitukselle. 

Lausunnon antaja on myös kunnan tilintarkastaja ja hänen kanssaan on käyty keskustelua siirron tiimoilta 1.11.2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että tila Isokangas siirretään 163 074,20 euron arvoon ja tila Myötämäki siirretään 51 459,85 euron arvoon apporttina Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle.  

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Merkitään, että kunnanvaltuuston puheenjohtaja Janne Laine poistui kokouksesta esteellisenä (intressijäävi / Laihian Nuuka Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja) eikä esteellisenä ottanut osaa asian käsittelyyn ja päätöksentekoon. Laine palasi kokoukseen päätöksenteon jälkeen.

Puheenjohtaja keskeytti kokouksen klo 19.50.
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 20.01.

Valmistelija

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kuvaus

Kunnanhallituksen 2.11.2021 tekemä esitys perustui metsänhoitoyhdistyksen arvioon tilojen Isokangas (301-428-4-36) ja Myötämäki (301-428-1-34) ns. käyvistä arvoista.

Tämän jälkeen on saatu Metsänhoitoyhdistys Etelä-Pohjanmaa Ry:n arvio kyseisten tilojen markkina-arvoista. Arvio perustuu Kurikan Jurvassa ja Laihialla Länsi-Suomen Metsätilat Oy LKV:n toimesta tehtyihin metsätilakauppoihin (26 kpl) aikavälillä 1.1.2019–2.11.2021. Kaikki tilat ovat olleet julkisessa myynnissä. 

Arviossa on vertailtu kaupan kohteina olleiden metsätilojen metsäarvion mukaista käypää arvoa toteutuneisiin kauppahintoihin. Tämän perusteella on saatu keskimääräinen kerroin, jolla voidaan arvioida kyseessä olevien metsätilojen markkinahinta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että tila Isokangas siirretään 223 400 euron arvoon ja tila Myötämäki siirretään 70 500 euron arvoon apporttina Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle.  

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että omistus- ja hallintaoikeus edellä mainittuihin tiloihin siirtyy Laihian Nuuka Lämpö Oy:lle 31.12.2021.

Kunnanhallitus päättää tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Kunnanhallitus päätti tarkastaa tämän pykälän kokouksessa.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi