Sivistyslautakunta, kokous 28.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Otto-oikeus / sivistyslautakunta 2021

LAIDno-2021-518

Valmistelija

  • Markku Laukkonen, vs. sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Kuvaus

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Erkki Aro on päättänyt käyttää otto-oikeutta perusopetuksen perusopetuksen johtavan rehtorin Paula Haurun päätökseen LAIDno-2021-34 § 8  Palkaton vapaa / harkinnanvarainen.

Koulunkäynnin ohjaaja on hakenut palkatonta työlomaa ajalle 1.11.2021 - 6.3.2022. Perusopetuksen johtava rehtori on päättänyt olla myöntämättä harkinnanvaraista vapaata. 

Sivistysjohtaja on käynyt keskusteluita perusopetuksen johtavan rehtorin ja apulaisrehtorin kanssa harkinnanvaraisen vapaan myöntämisen perusteista. Asiasta saadun selvityksen mukaan ei ole perusteita muuttaa johtavan rehtorin päätöstä.

Oheismateriaali: Hakemus, jakelu ja viranhaltijapäätös

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Markku Laukkonen, vs. sivistysjohtaja, markku.laukkonen@laihia.fi

Sivistyslautakunta päättää pysyttää/pitää perusopetuksen johtavan rehtorin päätöksen 8.10.2021 § 8:n (LAIDno-2021-34)  voimassa.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Esittelijän kokouksessa muuttama ehdotus
Sivistyslautakunta päättää kumota perusopetuksen johtavan rehtorin päätöksen ja velvoittaa perusopetuksen johtavan rehtorin myöntämään palkattoman vapaan hakijalle haetun mittaisena, mutta alkamisaika sovitellaan siten, että tehtävään saadaan rekrytoitua uusi työntekijä. Työloman hakija on ilmoittanut olevansa joustava vapaan alkamisajankohdan kanssa. Perusteluna mm. se, että koulunkäynnin ohjaajat eivät voi saada vuorotteluvapaata, jota tässäkin tapauksessa on anottu. Koulunkäynnin ohjaajat eivät voi saada vuorotteluvapaata, koska heillä on ns. kesäkeskeytys, jonka kunta on päättänyt, ei asianomainen henkilö.

Lautakunta toteaa myös, että palkattomasta työlomasta ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia kunnalle. Lisäksi kunnan työnantajakuva inhimillisenä työnantajana kohenee, kun kohdellaan kaikkia työntekijäryhmiä samalla tavalla.

Tämä pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Sivistyslautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutoksesta kunnallisvalituksella myös:

- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
- kunnan jäsen

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valistusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
- päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. 

Valituksessa on ilmoitettava:

- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
- vaatimusten perustelut
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeuden käyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Vaasan hallinto-oikeudelle.

Valitusviranomaisen yhteystiedot:

Vaasan hallinto-oikeus
postiosoite: PL 204, 65101 Vaasa
käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4. krs, 65100 Vaasa
s-posti vaasa.hao(at)oikeus.fi
telekopio 029 5642 760

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa, osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä oikeudenkäyntimaksun tuomioistuinmaksulain (1455/2015) perusteella. Lisätietoja valituksen maksullisuudesta saa valitusviranomaiselta.

Lisätiedot ja asiakirjapyynnöt

Lisätietoja kunnallisvalituksesta ja päätöstä koskevia asiakirjoja voi pyytää Laihian kunnan kirjaamosta.

s-posti: laihian.kunta@laihia.fi