Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Katselmuskierros kevät 2021 / Kohde 3

LAIDno-2021-226

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Lautakunta suorittaa ympäristökatselmuksen valtatien vaikutusalueella sekä asemakaava-alueilla. Katselmus suoritetaan myös niissä kohteissa, joista on mahdollisesti tullut huomautuksia ympäristön siisteydestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Katselmuskierroksella käydään katsomassa aiemmin kehotuksen tai velvoitteen saaneet kohteet ja todetaan mahdollisesti tarvittavat jatkotoimenpiteet. Lisäksi suoritetaan katselmus lähinnä valtatien vaikutusalueella sekä kohteissa, joista on tullut huomautuksia. Jatkotoimenpiteinä tulevat kysymykseen uhkasakon asettaminen tai teettämisuhan asettaminen kiinteistölle.

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa MRL 166 §:n mukaisesti, että rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. MRL 169 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta.

Asemakaava-alueella ei aluetta saa käyttää häiriöitä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu.
Samassa lainkohdassa on lisäksi todettu seuraavaa: Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta suoritti ympäristökatselmuksen.

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää yksimielisesti, että esitys tarvittavista toimenpiteistä käsitellään seuraavissa kokouksissa.

Valmistelija

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Kuvaus

Hoitamaton pihapiiri

Osoitteessa Tampereentie 86, kiinteistöjen 399-416-4-117, 399-416-4-68 ja 399-416-4- 142 omistajan Mirja ja Pentti Kallio Oy:n tilojen muodostama pihapiiri on ympäristöä rumentavassa kunnossa ja pihapiiriä käytetään rakennusluvan vastaisesti varastointialueena. Laihian kunnan rakennusjärjestyksen mukaisesti muusta alueesta erottuva suurehko varastointi- tai pysäköintialue taikka tällaiseen alueeseen verrattava alue vaatii toimenpideluvan.

Alueella on voimassa oleva asemakaava, jossa on merkintä K-2. Merkinnän mukaan alue on liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Alueelle saa lisäksi sijoittaa huoltoasematoimintaa palvelevia tiloja sekä sitä varten tarpeellisia jakelulaitteita ja säiliöitä. Huoltoasematilojen osuus saa olla enintään 45% alueen enimmäisrakennusoikeudesta.

Alueella on vanha 1958 rakennettu polttonesteiden jakeluasema. Huoltoasemarakennusta on laajennettu baaritiloilla vuonna 1972 ja alueelle on rakennettu polttonesteiden jakelualueen katos vuonna 1981. Polttonesteiden jakelu on asemalla lakannut vuonna 2007, jonka jälkeen käyttämättömiä rakennelmia on purettu pois. Vuonna 2000 on myönnetty rakennuslupa rakennuksen peruskorjaukseen sekä tilojen käyttötarkoituksen ja kattomuodon muuttamiselle. Luvan mukaista toimenpidettä ei ole toteutettu ja kyseinen rakennuslupa on rauennut 25.11.2004.

Maankäyttö- ja rakennuslain 167 §:n mukaan rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eivätkä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 169 §:n mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta.

Jätelain 72 §:n mukaan ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa (roskaamiskielto).

Katselmuskierrokselta 20.4.2021 laadittu tarkastuskertomus oheismateriaalina.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Kivelä, rakennustarkastaja, mikko.kivela@laihia.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa, että kiinteistöjen muodostamaa piha-aluetta käytetään huoltoasematoiminnalle myönnetyn rakennusluvan vastaisesti varastointialueena, ja ympäristö ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain sekä jätelain vaatimuksia.

Rakennus- ja ympäristölautakunta kehottaa kiinteistöjen omistajaa Mirja ja Pentti Kallio Oy:tä, sekä kiinteistöillä toimintaa harjoittavaa T:mi Harri Ruutia tyhjentämään vanha huoltamoalue säilytetystä tai varastoidusta tavarasta ja ajoneuvoista 30.9.2021 mennessä.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja sekä toiminnanharjoittaja

Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi