Valmistelija
Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@kauhajoki.fi
Kuvaus
Kunnanhallitus päätti 22.2.2021 ohjeistaa sivistysosastoa sekä sivistys- ja varhaiskasvatuslautakuntaa siten, että suunnittelussa on pyrittävä siihen, että uusia opetustiloja ei kuluvalla vuosikymmenellä tarvitse hankkia tai rakentaa. Lisäksi kunnanhallitus päätti 22.2.2021, että perusopetuksen opetusryhmien vähenemisen myötä tavoitteena tulee lukuvuoteen 2026–2027 mennessä olla vähintään kuuden prosentin perusopetuksen tuntikehyksen pieneneminen lukuvuoden 2020–2021 tasoon nähden. Tavoite koskee perusopetuksen perustunteja sekä tukiopetustunteja. Tavoite ei koske erityisopetuksen kokonaisuuteen tarvittavia tunteja.
Ensimmäinen kunnanhallituksen tavoite toteutuu oppilasrakenneselvityksen mukaan sillä, että huolehditaan vuosittaisella oppilaaksiotolla siitä, että keskustaajamassa olevaa oppilaspainetta siirretään ensisijaisesti Perälän ja Hulmin yksiköihin. Tällöin nyt oppilaksiotossa käytössä oleva sisarruskriteeri ei todennäköisesti tule toimimaan.
Toinen tavoite tarkoittaa, että yleisopetuksen tuntikehyksen (huomioiden myös tukiopetustunnit) tulee leikkaantua 99 vuosiviikkotunnilla lukuvuoteen 2027-2028 mennessä. Lukuvuodelle 2020- 2021 myönnettiin 1582 yleisopetuksen vuosiviikkotuntia ja 71 tukiopetustuntia. Tehdyn oppilasrakenneselvityksen mukaan yllä mainittuun 99 vuosiviikkotunnin vähentämiseen on realistiset mahdollisuudet. Vuosiviikkotuntien leikkaantuminen vahvistuu tarkastelujakson loppupuolella, koska pienet ikäluokat (tällä hetkellä lapsimäärät ovat 60 ja 80) tulevat perusopetukseen vuonna 2025 ja 2026. Lukuvuodelle 2021 - 2022 on myönnetty perusopetukseen kokonaisuudessaan 2062 vuosiviikkotuntia, jossa on lisäystä 38 vuosiviikkotuntia meneillään olevaan lukuvuoteen nähden. Oppilasennusteen mukaan tuntikehyksen nousupaine pysähtyy tulevaan lukuvuoteen. Yläkoulu tulee tarvitsemaan lisää tuntikehystä oppilasmäärän noustessa seuraavan viiden vuoden aikana, mutta samalla alakouluverkostosta tulee tuntikehystä leikkaantumaan pienempien ikäluokkien myötä. Tarkastelujaksolla luokanopettajien virkoja tulee vapautumaan eläkoitymisen johdosta. Virkojen täyttöä tullaan harkitsemaan erittäin tarkasti ottaen huomioon oppilasennusteet koko yhtenäiskoulun osalta.
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksessa 2.12.2020 käsittelyssä ollut oppilasrakenneselvitys sai päätösmuodon, jossa todetaan: "Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää Isonkylän ja Kylänpään yksiköiden osalta reagointitavaksi vaihtoehtoa, jossa Isokylä muuttuisi joustavan alkuopetuksen yksiköksi (Isokylässä opiskelisi tulevaisuudessa vain vuosiluokat 0 - 3) ja Kylänpää muuttuisi 4 - 6 vuosiluokkien yksiköksi". Kunnanhallitus ei ottanut kantaa tähän asiaan kokouksessaan 22.2.2021. Yhtenäiskoulun yksiköiden toimintamallien muutokset kuuluvat sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan toimivaltaan. Helmikuulla 2021 on pidetty Kylänpään ja Isokylän henkilöstön kanssa keskustelutilaisuudet joulukuun sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksen päätösten pohjalta. Keskustelujen pohjalta on noussut esiin uusia ehdotuksia toimintamalleista, joilla voitaisiin molempia yksiköitä pitää elinvoimaisina tarkastelujaksolla. Kaikki erilaiset vaihtoehdot ovat edelleen avoimesti ennakkoarviointien, keskustelujen ja selvitysten taustalla. Varsinaista sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöksentekoa varten tulee tehdä vielä ainakin lapsivaikustusten arviointia ja huoltajien kuulemista asian suhteen.
Päätösehdotus
Esittelijä
Sami Kiukkonen, sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja, sami.kiukkonen@kauhajoki.fi
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää ottaa kunnanhallituksen 22.2.2021 antamat ohjeet käyttöön kuluvan vuosikymmenen toimintojen suunnittelussa siten että,
- uusia opetustiloja ei kuluvalla vuosikymmenellä tarvitse hankkia tai rakentaa
- kuuden prosentin leikkaus yleisopetuksen tunteihin (vertailulukuna lukuvuoden 2020 - 2021 myönnetty tuntikehys) pyritään toteuttamaan lukuvuoteen 2027 - 2028 mennessä
Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää, että sivistys- ja vapaa-ajanjohtaja jatkaa rehtoreiden ja muun opetushenkilöstön kanssa ennakkoarviontien laatimista Kylänpään ja Isokylän yksiköiden toimintamuotojen mahdollisten muutosten pohjatiedoiksi. Ennakkoarvionteja tehdään siten, että kaikki erilaiset vaihtoehdot ovat avoimesti selvittelyssä mukana ottaen samalla huomioon oppilasennusteet. Ennakkoarvioinnit tehdään huhti-toukokuun aikana ja asia tuodaan lautakunnan käsiteltäväksi viimeistään kesäkuulla.
Päätös
Keskustelun aikana puheenjohtaja Erkki Aro ehdotti jäsen Tiina Frimanin ja jäsen Miika Pohjolan kannattamina, että asia jätetään pöydälle.
Keskustelun aikana jäsen Jukka Harju ehdotti jäsen Vuokko Rintalan kannattamana, että asian käsittelyä jatketaan.
Puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun aikana on tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, tulee äänestää.
Toimitetussa kädennostoäänestyksessä puheenjohtaja Aron ehdotus jättää asia pöydälle sai 2 ääntä (Aro ja Friman). Jäsen Harjun ehdotus käsittelyn jatkamisesta sai 6 ääntä (Harju, Jänisoja, Koivuniemi, Lammi, Pohjola, Rintala ).
Puheenjohtaja totesi sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunnan päättäneen, että käsittelyä jatketaan äänin 6-2.
Puheenjohtaja avasi keskustelun esittelijän tekemästä ehdotuksesta. Koska pyydettyjä puheenvuoroja ei ollut, puheenjohtaja totesi, että sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi esittelijän tekemän ehdotuksen.