Keskusvaalilautakunta, kokous 11.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastus

LAIDno-2020-488

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan keskusvaalilautakuntaan saapuneet kuntavaalien ennakko- ja kirjeäänestysasiakirjat tarkastetaan (vaalikuoria ei avata) kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että kaikki määräaikaan perjantaina 11.6.2021 ennen klo 19.00 saapuneet asiakirjat ehditään niissä käsitellä.

Ennakkoäänestysasiakirjat ja kirjeäänestysasiakirjat on tarkastettava omina kokonaisuuksinaan. Keskusvaalilautakunnan harkintaan jää, miten se käytännössä suorittaa asiakirjojen tarkastamisen. Keskusvaalilautakunta voi päättää, että keskusvaalilautakunnan sihteeri yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa suorittaa valmistavan tarkastamisen keskusvaalilautakunnan käsittelyä varten lautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti. Keskusvaalilautakunnan on tällöin huolehdittava tarpeellisesta valvonnasta. Vähintään kahden henkilön on oltava samanaikaisesti paikalla aina, kun asiakirjoja käsitellään.

Tarkastamiseen liittyvät ratkaisut, kuten kaikki huomioon ottamatta jättämiset, keskusvaalilautakunnan on tehtävä päätösvaltaisessa kokoonpanossa. Kunnan keskusvaalilautakuntaan saapuneet lähetekuoret sisältöineen on säilytettävä varmassa tallessa niin, että asiattomien pääsy niiden säilytyspaikkaan estetään.

 

Lähetekuorten vastaanottaminen ja lajittelu

Saapuneet lähetekuoret tulee ehdottomasti lajitella äänestysalueittain kuoren oikealla puolella olevasta ikkunasta näkyvän äänestysalueen numeron mukaisesti. Jos ennakkoäänestystä ei ole merkitty äänioikeusrekisteriin ennakkoäänestyspaikassa, on lähetekuori avattava ja äänestäneen äänestysalue selvitettävä. Asiakirjojen äänestysalueittaisessa lajittelussa on oleellista se, että ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastuksen päätteeksi kaikki hyväksytyt vaalikuoret ovat lajiteltuina äänestysalueittain. Lajittelu koskee samalla tavoin myös kirjeäänestyksen lähetekuoria.

Mikäli jokin lähetekirje on saapunut väärään paikkaan (jos vastaanottajaksi on merkitty jonkun muun kunnan keskusvaalilautakunta), on se avaamattomana viipymättä postitettava oikealle vastaanottajalle viimeistään torstaina 10.6.2021 ennen asianomaisen postitoimipaikan viimeistä jättöaikaa.

Lähetekuoret, jotka ovat saapuneet kunnan keskusvaalilautakuntaan perjantain 11.6.2021 klo 19.00 jälkeen, jätetään avaamattomina huomioon ottamatta. Jokaiseen tällaiseen avaamattomaan lähetekuoreen on tehtävä merkintä siitä, minä päivänä ja mihin kellonaikaan kuori on saapunut kunnan keskusvaalilautakuntaan.

 

Lähetekirjeen ja vaalikuoren tarkastus

Kaikki määräaikaan saapuneet lähetekuoret on avattava siten, että niiden sisältö ei vahingoitu. Vielä tässä avaamisvaiheessa lähetekuoressa olevia lähetekirjettä ja vaalikuorta ei saa erottaa toisistaan.

Keskusvaalilautakunnalle saapuu kahdenlaisia lähetekuoria:

  1. niitä, joiden vasemmanpuoleisesta ikkunasta näkyy, että lähetekirjeeseen on tehty kuittausmerkintä (äänestys on merkitty äänioikeusrekisteriin jo ennakkoäänestyspaikassa) ja
  2. niitä, joiden vasemmanpuoleisesta ikkunasta näkyy, että lähetekirjeeseen ei ole tehty kuittausmerkintää (ennakkoäänestystä ei ole merkitty äänioikeusrekisteriin ennakkoäänestyspaikassa).

 

Kuittausmerkinnällä varustetut lähetekuoret avataan ja ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan seuraavasti:

  • Tarkastetaan, että vaalikuori on suljettu ja että siihen ei ole tehty äänestäjää tai ehdokasta koskevaa tai muuta asiatonta merkintää; ja
  • Tarkastetaan, että lähetekirjeessä on äänestäjän allekirjoitus ja vaalitoimitsijan allekirjoitus.

 

Ilman kuittausmerkintää olevat lähetekuoret avataan ja ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan seuraavasti:

  • Tarkastetaan, että vaalikuori on suljettu ja että siihen ei ole tehty äänestäjää tai ehdokasta koskevaa tai muuta asiatonta merkintää; ja
  • Tarkastetaan, että lähetekirjeessä on äänestäjän nimi, henkilötunnus tai syntymäaika, osoite ja allekirjoitus sekä ennakkoäänestyspaikan nimi tai (laitos- ja kotiäänestyksessä) asianomaisen kunnan nimi, päiväys ja vaalitoimitsijan allekirjoitus; sekä
  • Tarkastetaan äänioikeusrekisteristä tai vaaliluettelosta, että äänestäjä on merkitty äänioikeutetuksi kyseisen kunnan johonkin äänestysalueeseen.

 

Kirjeäänestyksen lähetekuoret avataan ja asiakirjat tarkastetaan seuraavasti:

  • Tarkastetaan lähetekuoreen tehtyjen tai siihen liitettyjen postitus- tai lähetysmerkintöjen perusteella, onko kirjeäänestyksen lähetekuori postitettu ulkomailta;
  • Tarkastetaan, että vaalikuori on suljettu ja että siihen ei ole tehty äänestäjää tai ehdokasta koskevaa tai muuta asiatonta merkintää;
  • Tarkastetaan, että lähetekirjeessä on äänestäjän nimi, henkilötunnus tai syntymäaika, osoite, äänestämispaikka (valtio) sekä päiväys ja äänestäjän allekirjoitus sekä kahden todistajan allekirjoitukset, nimenselvennykset, syntymäajat ja osoitteet; ja
  • Tarkastetaan äänioikeusrekisteristä tai vaaliluettelosta, että äänestäjä on merkitty äänioikeutetuksi kyseisen kunnan johonkin äänestysalueeseen.

 

Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen jälkeen keskusvaalilautakunnan on vaalisalaisuus säilyttäen avattava hyväksytyt kirjeäänestyksen vaalikuoret, leimattava niissä olevat äänestysliput ja suljettava leimatut äänestysliput ennakkoäänestyksen vaalikuoriin. Uudelleen kuoritus tehdään äänestysalueittain, jolloin on helppo sijoittaa kunkin äänestysalueen uudelleen kuoritetut kirjeäänet (muiden) ennakkoäänestysten joukkoon asianomaisen äänestysalueen kohdalle. Keskusvaalilautakunnan on kiinnitettävä erityistä huomiota menettelyn turvallisuuteen ja luotettavuuteen.

 

Keskusvaalilautakunnan toimenpiteet eräissä tapauksissa

Mikäli keskusvaalilautakunta havaitsee, että lähetekuoressa oleva lähetekirje tai kirjeäänestyksen lähetekirje on osoitettu sille, mutta äänestäjä ei äänioikeusrekisterin mukaan kuulu kyseiseen kuntaan, vaan on äänioikeutettu muussa kunnassa, lähetekirje on virheellisesti osoitettu. Tällaiset ovat mahdollisia kirjeäänestyksessä ja niissä tapauksissa, joissa lähetekirjeenä on käytetty erillistä lähetekirjelomaketta ja se on täytetty käsin.

Tällaista lähetekirjettä ja vaalikuorta ei siirretä eteenpäin, koska oletetaan, että lähetekirjeen virheellisesti osoittanut äänestäjä on myös virheellisesti äänestänyt väärän kunnan ehdokasta. Nämä äänestykset jätetään ottamatta huomioon.

Jos kirjeäänestyksen lähetekuoren sisällä on kaksi vaalikuorta, mutta vain yksi lähetekirje, äänestys jätetään ottamatta huomioon. Tällöin äänestys ei ole tapahtunut laissa säädetyin tavoin, sillä kirjeäänestäjä ei ole laillisesti voinut saada haltuunsa kahta vaalikuorta ja äänestyslippua. Jos lähetekuoressa on kaksi vaalikuorta ja kaksi lähetekirjettä, jotka tarkastuksen jälkeen voidaan todeta kahden eri henkilön asiakirjoiksi, molemmat äänestykset voitaneen hyväksyä, jos muut tarkastuksen ehdot täyttyvät.

Jos kirjeäänestyksen lähetekirje ja suljettu vaalikuori on postitettu asianmukaisilla merkinnöillä varustettuna muussa kuin kirjeäänestyksen lähetekuoressa, äänestys voidaan hyväksyä.

 

Äänestyksen jättäminen huomioon ottamatta

Ennakkoäänestys on jätettävä ottamatta huomioon, jos:

  • Ennakkoon äänestänyttä henkilöä ei ole otettu äänioikeusrekisteriin.
  • Vaalikuoreen on tehty äänestäjää tai ehdokasta koskeva tai muu asiaton merkintä.
  • Lähetekirje on niin puutteellinen tai epäselvä, ettei varmasti voida vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt.
  • Kotiäänestyksen lähetekirjeestä puuttuu äänestyksessä läsnä olleen 18 vuotta täyttäneen henkilön nimikirjoitus.

 

Näiden lisäksi kirjeäänestys on jätettävä huomioon ottamatta, jos:

  • Kirjeäänestyksen lähetekuoreen tehtyjen postitus- tai lähetysmerkintöjen perusteella ei voida varmasti vakuuttua siitä, että kuori on postitettu tai lähetetty ulkomailta.
  • Kirjeäänestyksen vaalikuori on sillä tavalla avonainen, että voidaan päätellä avonaisuuden johtuvan jostain muusta kuin vaalikuoren teknisestä toimimattomuudesta, tai on muutoin sellainen, ettei varmasti voida vakuuttua, että äänestys on tapahtunut laissa säädetyin tavoin.
  • Kirjeäänestyksen lähetekirjeestä puuttuvat laissa säädetyt läsnä olleiden todistajien allekirjoitukset ja heitä koskevat tiedot.

 

Kun äänestys jätetään ottamatta huomioon, on siitä tehtävä merkintä keskusvaalilautakunnan kokouksessa pidettävään pöytäkirjaan. Vaalikuorta ei saa avata. Huomioon ottamatta jätetty avaamaton vaalikuori on lähetekirjeineen ja kuorineen liitettävä pöytäkirjaan. Vaalikuoren avonaisuus ei ole huomioon ottamatta jättämisen peruste, mutta jos vaalikuori muusta syystä jätetään ottamatta huomioon ja se on avonainen, se on suljettava vaalisalaisuus säilyttäen. Kun äänestys jätetään ottamatta huomioon, äänioikeusrekisteriin tai vaaliluetteloon ei saa tehdä minkäänlaista merkintää.

Merkintä äänioikeusrekisteriin

Keskusvaalilautakunnan on merkittävä (ns. jälkikirjauksina) äänioikeusrekisteriin kaikki hyväksytyt kirjeäänestykset sekä ne hyväksytyt ennakkoäänestykset, joita ei ole merkitty äänioikeusrekisteriin ennakkoäänestyspaikassa (lähetekirjeessä ei ole kuittausmerkintää).

Päätösehdotus

Esittelijä

Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Keskusvaalilautakunta päättää, että keskusvaalilautakunnan sihteeri yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa suorittaa ennakko- ja kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen lautakunnan antamien ohjeiden mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta päättää, että keskusvaalilautakunnan sihteeri huolehtii siitä, että kaikki kirjeäänestäneet, kotiäänestyksessä ja laitoksissa äänestäneet sekä ne postissa tai ennakkoäänestyspaikassa ennakkoäänestäneet, joita ei ole kirjattu äänioikeusrekisteriin äänestäneiksi, kirjataan äänestäneiksi ja tehdään tarvittavat merkinnät äänioikeusrekisteriin.

Päätös

Keskusvaalilautakunta hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Kuvaus

Keskusvaalilautakunta ottaa käsiteltäväkseen ennakkoäänestysasiakirjat.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri on suorittanut ennakkoäänestysasiakirjojen tarkistamisen yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa.

Äänestysalue Koti-äänestys Laitos-äänestys Ulkomaan ennakko-äänestys Yhteensä
001 Ylipää 9 8 2 19
002 Perälä 6 1 0 7
003 Ratikylä 9 8 0 17
004 Kirkonkylä 16 10 0 26
Yhteensä 40 27 2 69

 

Ennakkoäänestyspaikoista saapuneet ennakkoäänet

Äänestysalue  
001 Ylipää 354
002 Perälä 384
003 Ratikylä 435
004 Kirkonkylä 512
Yhteensä 1685

 

Ennakkoäänet yhteensä

Äänestysalue  
001 Ylipää 373
002 Perälä 391
003 Ratikylä 452
004 Kirkonkylä 538
Yhteensä 1754

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sinikka Alamylläri, talousjohtaja, sinikka.alamyllari@laihia.fi

Keskusvaalilautakunta päättää ottaa käsiteltäväkseen ennakkoäänestysasiakirjat.

Päätös

Keskusvaalilautakunta otti käsiteltäväksi ennakkoäänestysasiakirjat.

Keskusvaalilautakunta merkitsi tiedoksi, että keskusvaalilautakunnan sihteeri on suorittanut yhdessä avustavan henkilökunnan kanssa ennakkoäänestysasiakirjojen tarkistamisen.

Keskusvaalilautakunta käsitteli äänestysalueittain ne lähetekirjeet, joista puuttui vaalitoimitsijan allekirjoitus:

Äänestysalue  
002 Perälä 1 kpl
003 Ratikylä 1 kpl
004 Kirkonkylä 2 kpl

 

Keskusvaalilautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä edellä mainitut ennakkoäänet.

Keskusvaalilautakunta tarkisti pistokokeella äänestysalueen 001 Ylipää äänestyslippujen ja lähetekuorten lukumäärän.

Keskusvaalilautakunta totesi, että ennakkoäänestysasiakirjojen tarkistus on suoritettu ohjeiden mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta hyväksyi yksimielisesti kaikki ennakkoäänestykset äänestysalueittain seuraavasti:

Äänestysalue Koti-äänestys Laitos-äänestys Ulkomaan ennakko-äänestys Yhteensä
001 Ylipää 9 8 2 19
002 Perälä 6 1 0 7
003 Ratikylä 9 8 0 17
004 Kirkonkylä 16 10 0 26
Yhteensä 40 27 2 69

 

Ennakkoäänestyspaikoista saapuneet ennakkoäänet

Äänestysalue  
001 Ylipää 354
002 Perälä 384
003 Ratikylä 435
004 Kirkonkylä 512
Yhteensä 1685

 

Ennakkoäänet yhteensä:

Äänestysalue  
001 Ylipää 373
002 Perälä 391
003 Ratikylä 452
004 Kirkonkylä 538
Yhteensä 1754

 

Kaikki 1754 vaalikuorta suljettiin päällyksiin äänestysalueittain ja laatikot sinetöitiin. Sinetöidyt laatikot jätettiin säilytykseen klo 19.26.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa vaalilain 66 § mukaan hakea erikseen muutosta.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi