Kunnanhallitus, kokous 15.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Laihian kunnan hallintosääntö

LAIDno-2017-118

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Kunnan päätöksenteossa noudatetaan yleis-​ ja erityislakien lisäksi hallintosääntöä. Hallintosääntö on kunnan hallinnon ja toiminnan sekä toimielinten kokousmenettelyn keskeinen ohjausväline. Laihian kunnanvaltuusto hyväksyi 27.4.2020 § 14 päivitetyn hallintosäännön, joka tuli voimaan 4.5.2020.

Voimassaoleva hallintosääntö on luettavissa kunnan kotisivuilta: https://www.laihia.fi/hallinto_​ja_​paatoksenteko/lait_​ja_​saannot

Alkuvuonna 2020 hallintosääntöön päivitettiin organisaatiossa tapahtuneita muutoksia, ja lisäksi hallintosäännön kirjauksia selkeytettiin ja muutettiin vastaamaan nykykäytäntöjä.

Valtuusto hyväksyi 15.6.2020 § 37 kunnan uuden toimielinmallin, jossa lakisääteisten toimielinten lisäksi kunnan toimielimiä 1.6.2021 alkaen ovat:

  1. sivistyslautakunta (varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, lukio, muut koulutuspalvelut)
  2. hyvinvointilautakunta (perusturva, kirjasto- ja kulttuuri, vapaa-aika, liikunta, nuoriso)
  3. tekninen lautakunta (tekninen toimi, rakennus- ja ympäristötoimi), jonka alaisuudessa toimii ympäristöjaosto
  4. konserni- ja elinvoimajaosto
  5. henkilöstöjaosto
  6. hallintosääntöjaosto
  7. metsä- ja maanostotoimikunta.

 

Uuden toimielinmallin lisäksi hallintosäännössä otetaan huomioon mm. tarpeelliset määräykset sähköisiin kokouksiin ja sähköiseen päätöksentekomenettelyyn liittyvistä asioista, virkanimikemuutokset sekä muut päivitettävät asiat.

Hallintosääntöön tehdään tarvittavat muutokset siten, että uusi hallintosääntö otetaan käyttöön 1.6.2021.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Johtosääntötyöryhmä keskustelee hallintosäännön päivityksestä ja käsittelyprosessista.

Johtosääntötyöryhmä päättää kutsua valtuustoryhmien puheenjohtajat työryhmän seuraavaan kokoukseen keskustelemaan hallintosäännön päivitystilanteesta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Johtosääntötyöryhmä käsitteli hallintosääntöön päivitettäviä asioita ja päätti yksimielisesti antaa hallintosäännön muutosesityksineen valtuustoryhmille käsiteltäväksi.

Kuvaus

Johtosääntötyöryhmän kokouksen jälkeen hallintosääntöluonnokseen on tehty muutamia tarkennuksia sekä muokattu kirjoitusasua yhtenäiseksi. Lisäksi luonnos on päivitetty vastaamaan Kuntaliiton syyskuussa 2020 julkaisemaa uutta hallintosääntömallia, mm. luvussa 7 on uutena asiakokonaisuutena huomioitu tiedonhallinnan järjestäminen.

Kokoukseen on kutsuttu valtuustoryhmien puheenjohtajat keskustelemaan hallintosäännön päivityksestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Johtosääntötyöryhmä päättää esittää luonnoksen mukaisen hallintosäännön kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Johtosääntötyöryhmä päättää antaa hallintokoordinaattorille valtuudet tehdä hallintosääntöluonnokseen mahdollisia teknisiä muutoksia.

Päätös

Keskustelun aikana varajäsen Tiina Friman ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että §:stä 17 Kunnanjohtajan erityinen ratkaisuvalta (s. 16) poistetaan kohta 4 "päättää kiireellisten selvitysten ja vastineiden antamisesta hallintoviranomaisille ja tuomioistuimille". Puheenjohtaja totesi, että ehdotus raukeaa kannattamattomana.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun tuloksena johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti, että §:n 21 Terveys- ja hyvinvointijohtajan erityinen ratkaisuvalta (s. 18) kohta 2 " hyväksyy työterveyshuollon toimintasuunnitelman" siirretään §:ään 20 Henkilöstöpäällikön erityinen ratkaisuvalta.

Keskustelun aikana varajäsen Tiina Friman ehdotti esittelijän ehdotuksesta poiketen, että § 24 Kunnanhallituksen yleistoimivalta (s. 20) muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Mikäli toimivallasta henkilöstöasioissa ei ole säädetty laissa eikä määrätty hallintosäännössä, toimivalta on kunnanvaltuustolla.". Puheenjohtaja totesi, että ehdotus raukeaa kannattamattomana.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun tuloksena johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti muuttaa §:n 53 Lautakuntien yleiset tehtävät ja toimivalta (s. 29) kohdan 7 kuulumaan seuraavasti: "hallinnassaan olevien rakennusten ja huonetilojen sekä piha- ja vastaavien alueiden käytöstä ja luovuttamisesta yli 12 kk:n mittaiseen käyttöön ja vahvistaa tilapäisen luovuttamisen periaatteet".

Keskustelun aikana varajäsen Tiina Friman ehdotti jäsen Ritva Lämpsän kannattamana esittelijän ehdotuksesta poiketen, että §:n 92 Kokouskutsu (s. 59) kolmannen kappaleen ensimmäinen lause muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Kokouskutsu on lähetettävä vähintään kuusi päivää ennen valtuuston kokousta kullekin valtuutetulle sekä niille, joilla on kokouksessa läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus.".

Puheenjohtaja totesi, että koska keskustelun aikana on tehty esittelijän ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja ehdotti äänestystavaksi kädennostoäänestystä. Äänestystapa hyväksyttiin yksimielisesti.

Toimitetussa kädennostoäänestyksessä esittelijän ehdotus sai 3 ääntä (Kinnari, Pihlajamaa, Poti) ja Tiina Frimanin ehdotus 3 ääntä (Friman, Harri, Lämpsä). Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee, näin ollen esittelijän ehdotus tulee päätökseksi. Julistettuaan äänestystuloksen puheenjohtaja totesi johtosääntötyöryhmän päättäneen, että §:än 92 Kokouskutsu (s. 59) kolmannen kappaleen ensimmäinen lause kuuluu seuraavasti: "Kokouskutsu on lähetettävä vähintään neljä päivää ennen valtuuston kokousta kullekin valtuutetulle sekä niille, joilla on kokouksessa läsnäolo-oikeus tai -velvollisuus.".

Hallintosääntöluonnokseen tehdään johtosääntötyöryhmän päättämät muutokset ja se liitetään pöytäkirjan liitteeksi.

Johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti esittää luonnoksen mukaisen hallintosäännön kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Johtosääntötyöryhmä päätti yksimielisesti antaa hallintokoordinaattorille valtuudet tehdä hallintosääntöluonnokseen mahdollisia teknisiä muutoksia.

Merkitään, että valtuustoryhmien puheenjohtajat Erkki Aro (Laihian Kokoomus), Jukka Harju (Laihian Sosialidemokraatit) ja Teemu Knuutti (Keskusta ja KD) saapuivat kokoukseen § 20 ja poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Kuvaus

Voimassaoleva hallintosääntö on luettavissa kunnan kotisivuilta: https://www.laihia.fi/hallinto_ja_paatoksenteko/lait_ja_saannot

Esityslistan liitteenä on johtosääntötyöryhmän valmistelema luonnos päivitetystä hallintosäännöstä. Päivitetyt/muutetut/lisätyt tekstikohdat ovat luonnoksessa punaisella fontilla ja poistettava teksti on yliviivattuna. Hyväksyttyyn hallintosääntöön nämä tekstimuotoilut tullaan poistamaan.

Yhteistyötoimikunta käsitteli kokouksessaan 2.12.2020 § 38 päivitettyä hallintosääntöä. Toimikunnalla ei ole siitä lausuttavaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy päivitetyn hallintosäännön liitteen mukaisena siten, että se astuu voimaan 1.6.2021.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuusto hyväksyy päivitetyn hallintosäännön liitteen mukaisena siten, että se astuu voimaan 1.6.2021.

Päätös

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen tekemän ehdotuksen.

Kuvaus

Pahenevan koronavirustilanteen takia vuoden 2021 kuntavaalit siirtyvät ja uusi vaalipäivä on sunnuntaina 13.6.2021. Kuntavaalien siirtäminen edellyttää lakimuutosta. Hallitus tekee asiaa koskevan esityksen oikeusministeriön valmistelusta ja kuntavaalien siirrosta päättää eduskunta.

Kunnanvaltuusto teki 14.12.2020 § 74 päätöksen uudesta hallintosäännöstä ja siihen sisältyvästä uudesta toimielinmallista. Päivitetty hallintosääntö hyväksyttiin siten, että se astuu voimaan 1.6.2021. Kuntavaalien siirron vuoksi on perusteltua siirtää myös hallintosäännön voimaantuloa, jotta uusi toimielinmalli astuu voimaan yhtä aikaa uuden valtuustokauden 2021–2025 alkaessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuuston 14.12.2020 § 74 hyväksymä hallintosääntö astuu voimaan samanaikaisesti uuden valtuustokauden 2021–2025 alkaessa.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tästä päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 § mukaan oikaisuvaatimusta eikä
kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Lisätietoja muutoksenhakukiellosta:
s-posti: laihian.kunta@laihia.fi