Hyvinvointilautakunta, kokous 22.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Ero luottamustoimesta ja uuden varaedustajan valinta vammaisneuvostoon

LAIDno-2024-152

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Maria Katajamäki, hallintokoordinaattori, maria.katajamaki@laihia.fi

Kuvaus

Heikki Mäkinen pyytää 11.4.2024 lähettämällä viestillään eroa luottamustoimistaan muissa toimielimissä kuin tarkastuslautakunnassa. Mäkinen jatkaisi luottamustoimessaan tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. 22.4.2024 lähettämällä viestillään Mäkinen pyytää eroa hyvinvointilautakunnan jäsenyydestä. Mäkinen jatkaisi muissa luottamustoimissaan.

Mäkinen on valittu seuraaviin luottamustoimiin:

  • kunnanvaltuusto, varsinainen jäsen
  • tarkastuslautakunta, pj (kv 30.8.2021 § 45)
  • hyvinvointilautakunta, varsinainen jäsen (kv 30.8.2021 § 47)
  • ikäihmisten neuvosto, hyvinvointilautakunnan edustaja (hyvinvointilautakunta 22.9.2021 § 6)
  • vammaisneuvosto, hyvinvointilautakunnan varaedustaja (hyvinvointilautakunta 22.9.2021 § 7)
  • Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvosto, varsinainen jäsen (kh 1.9.2022 § 157)
  • liikuntatyöryhmä, varsinainen jäsen (hyvinvointilautakunta 13.10.2021 § 26).

 

​​​​Luottamustoimesta voi erota pätevästä syystä. Eron myöntämisestä päättää luottamushenkilön valinnut toimielin. Valtuusto myöntää eron valtuutetulle ja varavaltuutetulle. (Kuntalaki § 70)

Hallinnon ja talouden tarkastuksen riippumattomuuden ja objektiivisuuden varmistamiseksi, tarkastuslautakunnan jäsenillä, mukaan lukien puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja, ei saa olla kaksoisroolia kunnan toimielimiin eikä tytäryhtiöiden hallituksiin (1.5.2024 voimaan tuleva hallintosääntö § 9).

Mäkisen luottamustoimi tarkastuslautakunnassa uuden hallintosäännön määräyksen perusteella poissulkee toimimisen muissa kunnan toimielimissä. Tarkastuslautakunta, hyvinvointilautakunta, ikäihmisten neuvosto, vammaisneuvosto sekä liikuntatyöryhmä ovat kaikki kunnan toimielimiä. Näissä kaikissa Mäkisellä on tällä hetkellä luottamustoimi. Toimiminen Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvostossa ei myöskään ole mahdollista, jos luottamustoimi ikäihmisten neuvostossa päättyy.

Hallintosäännön määräyksen perusteella kunnanhallitus käsittelee Mäkisen eronpyynnöistä ensimmäisen, joka koski luottamustoimia kaikissa muissa toimielimissä kuin tarkastuslautakunnassa.

Vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö:
1) jonka kotikunta kyseinen kunta on;
2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja
3) jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi. (Kuntalaki § 71)

Päätösehdotus

Esittelijä

Juha Rikala, kunnanjohtaja, juha.rikala@laihia.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. myöntää Heikki Mäkiselle eron Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsenyydestä.
  2. pyytää ikäihmisten neuvostoa tekemään ehdotuksen Pohjanmaan hyvinvointialueen vanhusneuvostoon valittavasta uudesta varsinaisesta jäsenestä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
  3. pyytää hyvinvointilautakuntaa myöntämään eron Heikki Mäkiselle seuraavista luottamustoimista
    • ikäihmisten neuvosto, hyvinvointilautakunnan edustaja
    • vammaisneuvosto, hyvinvointilautakunnan varaedustaja
    • liikuntatyöryhmä, varsinainen jäsen

ja valitsemaan näihin luottamustoimiin uudet edustajat ja jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Marikki Forell, hyvinvointipäällikkö, marikki.forell@laihia.fi

Kuvaus

Kuntalain (410/2015, 28§) mukaan vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä. Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Lakisääteinen vammaisneuvosto on toiminut Laihialla vuodesta 2017. Neuvoston jäsenet nimetään valtuustokausittain. Vammaisneuvoston kokoonpanoon kuluu yhdistysten edustajat, kunnan edustaja, hyvinvointilautakunnan edustaja ja viranhaltijaedustaja. Neuvosto kokoontuu noin kuusi kertaa vuodessa. 

Kunnanhallitus on 29.4.2024 kokouksessaan myöntänyt Heikki Mäkiselle eron luottamustoimistaan, joten vammaisneuvostoon tulee valita uusi varaedustaja.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marikki Forell, hyvinvointipäällikkö, marikki.forell@laihia.fi

Hyvinvointilautakunta päättää

1. myöntää eron Heikki Mäkiselle.

2. valita vammaisneuvostoon uuden varaedustajan.

Päätös

1. Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

2. Hyvinvointilautakunta valitsi vammaisneuvoston uudeksi varaedustajaksi Päivi Kallion.

Tiedoksi

Mäkinen, Kallio

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJE 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Laihian kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua 
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on oikaisuvaatimuksessa tarkoitetun päätöksen tehnyt Laihian kunnan toimielin tai viranhaltija (kuntalain mukaiset kunnanhallituksen, lautakuntien ja viranhaltijoiden päätökset).

Oikaisuvaatimus toimitetaan osoitteella:

Laihian kunta / Kirjaamo, PL 13, 66401 Laihia

käyntiosoite: Laihiantie 50, 2. krs, 66400 Laihia 

sähköposti: laihian.kunta@laihia.fi
telekopio: 06 4771 224
Kirjaamon aukioloaika arkisin klo 9:00 – 15:00